bloglovin

Kaniner och barn

”Åh vad söt, snälla mamma och pappa kan inte jag få den”, är nog en mening de flesta föräldrar hör sina barn säga när de får se en söt liten kaninunge. Det är inte alltid så lätt att säga nej trots att man borde.

 

Många tror att kanin är ett lättskött djur som sitter i buren hela dagarna och man kan ta ut den och gosa när det passar sig men så är inte fallet. Kaniner behöver ha mycket motion (dagligen!) och vara utanför buren och röra på sig minst ett par timmar om dagen.

 

 Föräldrar köper en söt liten kanin (eller något annat smådjur) till sitt barn om de lovar att ta hand om det själva och självklart säger man ja som liten. Man vill så gärna ha den söta kaninen.


Är man under 18 år är det föräldrarnas ansvar att se till att djuret sköts som det ska, se till att den får mat/vatten, rasas, städas åt och får veterinärvård när det behövs.

Att skaffa kanin krävs ett mycket stort engagemang, de kan leva över 10 år. Köper man en kanin som 10-åring, tror man att man fortfarande vill ta hand om kaninen när man närmar sig 20 år. Det är inte lätt att veta sånt när man är liten så därför är det viktigt att ha engagerade föräldrar, som tar hand om kaninen ifall barnet tröttnar och eventuellt ser till att kaninen får komma till en annan familj där den får den uppmärksamhet den behöver.

Kaniner är bytesdjur, de reagerar och blir rädda av bland annat höga ljud. Det är viktigt att förklara hur en kanin fungerar. Det krävs tålamod och engagemang för att få dem tama. Har man en kanin som sitter och trycker i ett hörn och blir rädd när man kommer fram är det större risk att man tröttnar på kaninen eftersom den ”inte är rolig” längre.


Köper man en kanin åt ett väldigt litet barn är det viktigt att de alltid är under uppsikt när de är tillsammans, dels för att förhindra att kaninen biter och dels för att den inte ska bli skadad eller klämd. Barn förstår inte att man inte kan klämma och bära ett djur hur som helst, det är väldigt lätt att de blir skadade.

Istället för att köpa en kanin kan man testa att ha en så kallad sommarkanin. En del uppfödare hyr ut kaniner över sommaren som man sedan eventuellt kan köpa om man anser att det fungerar. På så sätt kan man se om man är redo och mogen att ta hand om en kanin.

Som förälder måste man stå emot tjatet, köp inte första bästa kaninen. Åk hem och planera köpet i lugn och ro. Vart ska kaninen bo, utomhus eller inomhus?, köpa bur och alla tillbehör som behövs. Eventuellt även teckna en försäkring

Vill man ha en kanin precis ”nu” finns det alltid djuraffärer. Djuraffärer vill alltid sälja så mycket som möjligt, läs på noga innan så du vet vad du behöver. Det finns både bra och dåliga djuraffärer.


Kika gärna på uppfödare i närheten och läs på om de olika raserna. Hos uppfödare kan man få följa sin blivande kanin från födsel till flytt.


Kom ihåg, det är alltid föräldern som har största ansvaret (om kaninägaren är under 18 år) över djuret och ska se till att det sköts på rätt sätt. Man kan inte lägga hela ansvaret på ett barn.

 

Text och Foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback