bloglovin

Konsekvenser av smutsig bur!

Att göra rent buren kan vara något som en del kaninägare ser som jobbigt och gärna skjuter upp. Men en kanin i bur har inte så stora ytor att röra sig på och buren blir snabbt ordentligt smutsig eftersom kaninen kissar en del och bajsar väldigt mycket. Så att inte göra rent tillräckligt ofta kan leda till allvarliga konsekvenser och skador! 

 
Under alla 4 tassar har kaninen tjock päls som skyddar den känsliga huden, men blir pälsen tillräckligt smutsig av t. ex avföring och urin kan pälsen lossna vilket gör att huden snabbt blir skadad som kan leda till hemska, smärtande sår och i värsta fall kan de angripas av ohyra som kan vara väldigt krävande att behandla. Ju längre tid buren är smutsig ju värre blir skadorna och kaninen kan få håravfall långt upp på rumpan och övriga delar på kroppen. Även de frätande ammoniakångorna från urinet är väldigt farligt, då det retar luftvägarna på kaninen. 

På sommaren är det allra viktigast att buren görs rent ordentligt. Flugor kan lägga ägg i baken på kaninen om den är full av urin och avföring. Även infketerade sår är populära ställen för fluglarver att kläckas på. Tyvärr märks inte fluglarvsnagrepp alltid i ett tidigt stadium och det kan bli en chock den dag man vänder på sin kanin och får se mängder med vita larver kravla omkring runt svansen, analöppningen, könsöppningen och insidan av lår. 

Att behandla en kanin utsatt för fluglarvsnagrepp är otroligt krävande. Den kan bli kostsam och kräver mycket vård i hemmet. Kaninen måste sövas för att rensa bort larver och raka bort den smutsiga pälsen, även behandla såren som larver och den smutsiga miljön orsakat. Kaninen behöver smärtstillande, antiparasitär behandling och antibiotika. Även orsakerna till att kaninen blivit utsatt måste åtgärdas omgående. 

Så håll en god grundhygien i buren, och håll koll så din kanin alltid är ren i baken. Bor kaninen inne ska underdelen av buren skrubbas ren vid behov. Uteburar bör decifiseras minst 1 gång/år. Att göra rent ofta gör det både lättare för dig själv plus att din kompis får ett rent och fint hem! 


En extrem form av något som verkar ha varit mjällkvalster. Troligen kliade det så mycket att kaninen bet/kliade tills pälsen blev blöt/försvann.
 
Foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013
Text: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2013

Källor: 

http://www.veterinaren.nu/kanin/bra-att-veta/skotsel/skotselrad-kanin
http://www.veterinaren.nu/kanin/sjukdomar/infektioner-och-parasiter/fluglarvsangrepp-kanin

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback