bloglovin

Myter om kaniner

 Myter om kaniner

 

Foto: Emelie Eriksson
 
 

 #1
Du kan släppa ut en tamkanin som du tröttnat på i naturen, till exempel skogen eller ett fält. Den klarar sig själv.

 

Släpps en kanin ut i naturen blir den oftast mat till rovdjuren, hund, katt, hökar, örnar, varg etc. Den kan även drabbas av sjukdomar som andra djur har fört med sig i naturen, lätt bli skadad samt svälta ihjäl. De vet inte vilka växter i naturen som är giftiga och vilka som går att äta.

 

 

 

 #2
En kanin kan leva på bara morötter, sallad och andra grönsaker.

 

Liksom människor behöver kaninen en balanserad kost av vitaminer, mineraler, protein och fibrer. 

Här kan du läsa om kaninens näringsbehov och foder, morötterna ges som godis. Att just morötter skulle vara väldigt nyttigt kommer nog från filmer och serier man sett och läst.

 

 

 

 #3
Man kan bära en kanin i öronen.


Denna myt började för länge sedan när en magiker drar fram en kanin ur sin hatt. Det finns många även idag som fortfarande tror att detta är ett okej sätt att ta upp sin kanin på. Man ska ta upp kaninen med händerna under bröstet och under rumpan, sedan stödja den mot kroppen.

 

 

 

 #4
Djuraffärer har allt för din kanin och personalen är mycket kunniga.

 

Det mesta som går att köpa i djuraffärer är skräpmat. Vi måste komma ihåg att deras uppgift är att sälja. De flesta har varit med om när man köpt en gnagare eller kanin på en djuraffär att det är jätteviktigt att köpa med en saltsten/kalksten/mineral sten samt gnagarstänger (för att slipa ner tänderna), inget av detta är nödvändigt då salt/mineral/kalksten gör mer skada än nytta för en vanlig kanin, läs mer om det här. Gnagarstängerna är rent godis, innehåller mycket socker och onyttigheter, det går att ge någon enstaka gång men det är inte nyttigt. 


Fodret som finns att köpa brukar inte alltid hålla måttet för en kanins dagliga behov.
Självklart finns det även bra djuraffärer som bara vill ditt djurs bästa, så dra inte alla över en kam.

 

 

 

 #5
Det är okej att sälja kaninbebisar vid 3-5 veckors ålder när de börjar äta fast föda.

 

En myt som gör väldigt många upprörda. Denna försäljning sker oftast då oerfarna personer får en kaninkull, som det bara vill bli av med samt av djuraffärer då grossisterna tar kaninungarna förtidigt från föräldrarna. Detta kan orsaka mycket problem med kaninen i framtiden, både psykiskt och fysiskt – om den överlever. Kaninen behöver sin moders mjölk längre än tre veckor.

I Sverige finns det en allmän rekommentation i djurskyddslager som säger att kaninungar inte bör skiljas från mamman innan 6 veckors ålder. De flesta uppfödare väljer att vänta tills 8 veckor.

 

 

 

 #6
Kaniner är gnagare.

 

Troligen den vanligaste myten. Kaniner är inte gnagare, de tillhör ordningen hardjur (Lagomorpha).

 

 

 

 #7
Kaniner är ljudlösa djur.

 

Många som inte är kaninmänniskor eller har stor erfarenhet av kaniner kan bli förvånade när de inser att kaniner faktiskt kan göra ljud ifrån sig. De kan brumma och göra andra ljud från sig vid parnings/brunst tiden. Man kan höra ”skrik” från en livrädd kanin eller en som har ont. Finns många olika läten de kan göra som ibland är svårt att sätta fingret på hur det låter.

 

 

 

 #8
Storleken på hur kaninen blir som vuxen beror på hur stor buren är.

 

Om det vore sant skulle vissa ha kaniner stora som elefanter. Storleken på en kanin beror helt och hållet på rasen.

 

 

 

 #9
Kaniner är smutsiga, luktar och skräpar ner.

 

Allt beror helt och hållet på dig som kaninägare, hur ofta buren städas och vad man använder för strö. Har man tur väljer kaninen själv ut ett hörn som toa, där man städar dagligen, andra kaniner kan behöva få lite hjälp på vägen med att få all avföring på sin rätta plats.

 

Läs mer om hur du får din kanin rumsren här.

 

Självklart kan det lukta lite mer om skvättande kaniner, men det går oftast enkelt att lösa med kastrering, om kaninen inte ska användas i aveln.

 

I femte moseboken kan man läsa om att kaninen anses vara ett ”orent” djur, kanske är det därifrån myten kommer?

 

 

 

 #10
Hermeliner
är ettriga, har temperament och är inte en lämplig ras för barn.

 

Kaninen lever som den behandlas, precis som alla andra husdjur. Hanterar man kaninen varsamt och noggrant får man en glad kanin. Sedan finns det individer som är avlade på fel sätt samt med aggressiva föräldrar, då kan man få en ettrig kanin, detta gäller för alla kaninraser.

 

 

 

 #11
Alla kaniner med långt hår är en angora.

 

Stämmer inte riktigt.. det finns andra långhåriga raser så som lejonhuvad kanin.

 

 

 

 #12
Det är lätt att föda upp kaniner.

 

Riktigt så enkelt är det faktiskt inte, det finns mycket som spelar roll när man har en kull/uppfödning. Det är mycket man måste tänka på, komplikationer som kan uppstå:
Honan får inte ut alla sina ungar själv, har du råd att ta henne till veterinären? Honan dör. Vad ska du göra med alla ungar, hittar du en surrogatmamma? Alla ungar blir inte sålda, vart ska de bo? Tänk på att alla hanar bör säras på vid 8 veckors ålder. Det kommer en mupp/maxfactor osv i kullen, vad ska du göra då?
Finns mycket att tänka på, här är en artikel allmänt om kaninavel.

 

 

 

 #13
Vit rödögda (även kallad albino) kaniner är blinda/döva.

 

Det finns inget som styrker den teorin. En kanins färg och kropp bestäms av gener. Däremot är albinodjur ljuskänsliga och djurskyddslagen rekommenderar att man inte utsätter dem för starkare ljus än 50 lux.

 

 

 

 

 #14
Veterinärer vet alltid vad som är bäst för din kanin.

 

Tyvärr finns det inte många kaninspecialiserade veterinärer i Sverige idag. De flesta har tvärt om en mycket knapp utbildning vad gäller dessa advancerade djur. Några bra kaninveterinärer som du kan rådfråga/din veterinär kan rådgöra med är: Fågelkliniken, Djurkliniken Roslagtull och Mälarens Smådjursklinik.

 

 

 

 #15
Rexkaniner är allergivänliga.


Tillsammans med #6 är detta nog den vanligaste myten. Många tror att det beror på deras korta och täta päls, men detta stämmer inte. Det finns ingen allergivänlig kaninras.

 

 

 

 #16
Kaninen vet själv vilka växter som är giftiga och undviker dessa.
 
Det hade ju varit bekvämt om det vore så men tyvärr stämmer det inte. Så länge det inte smakar extremt dåligt smaskar kaninen glatt i sig både idegran, fingerborgsblommor och annat hälsovådligt om den kommer åt. Var noggran med vad du bjuder på! Här finner du en lista över några hälsovådliga växter.

 

 

 

 #17

Kaniner är enkla husdjur och sköter det mesta själv.

 

Beror på hur man ser det. Kaniner är komplexa djur, de har t.ex. ett mycket speciellt matsmältningssystem, deras tänder växer hela livet och de har stort behov av aktivering. Men om man läser på ordentligt och lär sig hur kaniner fungerar kan man få ett mycket trevligt liv tillsammans.

 

 

 

#18

Kaniner och harar kan få ungar tillsammans.

 

Sanningen är att de är så skilda djur med olika kromosomantal och detta gör att de inte kan få avkommor ihop. Kaninhonor kan bli dräktiga men ungarna dör redan tidigt på fosterstadiet och absorberas.
Här och här kan du läsa om harar.

 

 

 

 

#19

Kaniner lever i 2-3 år

 

Kaniner lever mycket längre, uppmot 10 år. Misskötsel förkortar livslängden betydligt.

 

 

 

 

#20

Honor måste få sin första kull innan 1 års ålder, efter det stelnar bäckebenet.

Det finns inget vetenskapligt bevis som stärker denna teori. Veterinären Marianne Tornvall rekomenderar att man ska efterfölja vildkaninens exempel, de får sin första kull runt 8 månaders ålder. Vildkaniner lever heller inte lika länge som en tamkanin, utan blir bara runt 3-4 år. Desto äldre kaninen är desto större risk är det att den har dragit på sig olika sjukdomar. Är kaninen fullt frisk och i god kondition så går det utmärkt att ta kull efter 1 års ålder. Att veta om kaninen är i bra hull och kondition är däremot svårare att avgöra. Eftersom livmodersjukdomar är otroligt vanligt på äldre kaniner och problemen brukar uppstå vid 4 år och uppåt, kan 4 år vara en lämplig övre gräns.

 

 

 

 

#21
Hermelin är den minsta kaninrasen

 

Faktum är att Dvärgharen är mindre. Den har en idealvikt på 0,71-1,3 kg och Hermelinens vikt är mellan 0,81-1,3 kg

 

 

 

 

#22

Saltsten och vitaminer i vattnet är ett måste.

 

Av saltsten kan de få njurproblem och vitaminer får de i sig tillräckligt av om de äter en bra och naturlig kost. Vitaminer i vatten späds bara ut och ger ingen effekt alls. 

 

 

 

 

#23

Man får absolut inte klippa klorna innan kaninen är över 6 mån, för då växer de extra vassa hela livet.

 

Falskt. Man bör klippa klorna första gången vid 6-8 veckor. Det är bra om kaninens klor är klippta vid 8 veckor då de är leverans klara. Sedan räcker det om man klipper dem runt en gång i månaden.

 

 

 

 

#24

Kaninen kan lämnas ensam 2-4 dagar vid semester.

 

Kaninen behöver daglig tillsyn, nytt vatten och hö varje dag. Detta finns även med i djurskyddslagen. Det räcker inte med att fylla höhäcken, vattenskålen/flaskan och matskålen med pellets och tro att det räcker. Pellet ska ges i begränsad mängd. Sedan kan kaniner bli deprimerade om de känner sig ensama, vilket t.ex. kan leda till att de sluta äta. Det är väldigt farligt och kan kräva veterinärsvård.

 

 

 

 

 Foto: Anita Ekman

 

 

 

 

#25

Alla kaniner gillar att bli omkringburna i famnen.

 

Många kaniner blir rädda av höga lyft och känner sig inte säkra när de hänger på en arm utan fotfäste. Man kan träna sin kanin att bli buren, men i vissa fall tycker kaninen inte om det helt enkelt.

 

 

 

 

#26

Kaniner måste bo i bur.

 

Kaniner kan liksom hundar och katter vara frigående inne eller bo i ett eget rum. De kan bli helt rumsrena. Det man ska se upp med är sladdarna. Vissa menar att kaniner biter och förstör inredningen. Det är en individfråga  och är kaniner tillräckligt aktiverade så är risken liten att de förstör tapeter m.m. Dessutom kan t.ex. katter förstöra inredning minst lika mycket som en kanin genom att klösa på föremål/väggar. Här kan du läsa om frigående kanin inomhus.

 

 

 

 

#27

Du kan använda spot-on fästingmedel, som fungerar på katt o hund,till din kanin

 

Falskt. Det kan vara direkt farligt att använda spot-on preparat på kaniner. Det finns inget fästigmedel för kanin just nu utan de får man plocka för hand. Här kan du läsa om fästingar på kaniner.

 

 

 

#28

Alla kaniner ska ha pellets.

 

Nej man behöver inte alltid ge pellets till sin kanin, de klarar sig bra på hö, vatten och grönfoder. Vissa kaniner kan behöva lite hjälp att komma upp i hull så då är pellets bra att ge. Faktum är att vissa landraser inte ska ha pellets alls. Det är i största del en individfråga.

 

 

 

#29
Kaniner är lättparade och parar sig med vem som helt.

 

I det vilda bildar dem ofta familj och håller ihop med samma parner/s hela livet om de kan.
Ibland vägrar honor att para sig med vissa hanar och det försvårar aveln hos uppfödare.

 

 

 

 #30

Du får absolut inte bada kaninen - då dör den.

 

Kaniner behöver normalt inte tvättas och det finns många anledningar till varför man skall låta bli. Kaniner, likt katter tvättar sig själva och detta mycket omsorgsfullt. Att bli badad kan vara väldigt stressande och en blöt päls kyler ned djuret vilket gör den mer mottaglig för sjukdomar (som kan vara dödliga). Om den däremot fått något hälsovådligt i pälsen eller något som den inte själv kan tvätta bort - då måste du som ägare ingripa och under lugna omständigheter försiktigt göra rent. En blöt kanin får under inga omständigheter sättas ut i kylan. Här kan du läsa mer.

 

 

 #32

Det är snällt att ge fri tillgång på pellets. Kaninen äter det den behöver.

 

Ingen skulle komma på tanken att ge sin ponny fri tillgång på kraftfoder. Så varför tror många att det är ok när det gäller kaniner? Precis som vi människor äter både hästar och kaniner allra helst det som är gott - med skillnaden att människor vanligtvis har dischiplin att sätta stopp.

 

Att låta en kanin få äta precis så mycket pellets den vill kan i princip vara att skriva på dess dödsdom. Fetma hos kaniner är tyvärr ett inte helt ovanligt, förutom att de inre organen tar stryk så får en överviktig kanin svårt att hålla sig själv ren. Ofta minskar den dessutom ned på höätandet vilket efter ett tag ger problem med tänderna. Här kan du läsa om korrekt utfodring.

 

 

 

#33

Kaniner är kolonidjur


I svenska språket finns det inget som heter kolonidjur och det är inte heller något uttryck som etologer eller zoologer använder. Kaniner går därmed under benämningen flockdjur. Däremot är koloni en typ av flock varav man kan se kolonidjur som en underkategori. Läs mer här

 

 

#34

Kaniner måste bo med minst en artfrände 

 

Denna myt hänger nog ihop med många tror att kaniner är gnagare (#6). Det är gnagare som enligt lag ska ha en artfrände, inte kaniner. Däremot finns det ett allmänt råd i djurskyddslagen där man rekommenderar att kaniner ska hållas i par eller grupp. Men det är alltså ingen lag.

 

 

#35 


Vintertid så måste uteburen vara isloerad, annars fryser kaninerna ihjäl.

 

Kaniner klarar kyla mycket bra. De får en mycket varm vinterpäls och tillsammans med massor av halm så klarar de väldigt kalla temperaturer. Faktum är att isolering ofta inte gör så stor nytta då kylan som kommer in i buren stannar kvar där. På sommaren sker samma process - värmen kommer in och stannar kvar (=bastueffekt). Isoleringen riskerar även att bli angripen av kryp och mögel. 

 

#36 

Efter att en hona fått kull måste hon få kull ca en gång om året, annars blir hon sjuk.

 

Det finns absolut ingenting som visar att det skulle finnas någon sanning i detta påstående. 

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Frida

Nej bäcknet stelnar inte på marsvin vid den åldern heller, är som på kanin.Men man bör inte ta för sent på marsvin heller, första kullen. Så det stämmer inte ;)

2013-10-07 @ 18:05:34
URL: http://www.fridaskaninerochmarsvin.blogg.se
Postat av: Jonna

Hej, er blogg är jättebra!
skulle ni inte kunna skriva ett inlägg om hur man kan göra en gammal kanin tam som inte varit det innan!

Svar: Tack för tipset, vi ska se över det :)
Kanin Magazinet

2014-09-09 @ 20:22:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback