bloglovin

När du i nödfall behöver bada kaninen

Man ska undvika att blöta ned kaniner av flera orsaker. Men det är bra att veta hur man gör om det trots allt skulle behövas. T.ex. om kaninen fått olja i pälsen av att ha smitit in under bilen - och liknande situationer där kaninen inte själv kan (eller bör) tvätta sig ren.

 

OBS! Om din kanin måste badas på grund av avföring som fastnat i rumpan och det ofta är på det viset då är det troligtvis något som är allvarligt fel. Kaniner är mycket renliga djur så detta är verkligen inte normalt. Det håller inte i längden att gång på gång blöta ned kaninen för något som faktiskt är möjligt att åtgärda. Kaninen kommer dessutom att må mycket bättre om du tar tag i problemet.

 

Övervikt → Hödiet och motion

För fiberfattig kost + för mycket kraftfoder → Hödiet

Annan felaktig utfodring som lett till lös avföring → Hödiet

Dålig burhygien → Städa oftare

Sjukdom/annat hälsoproblem → Uppsök veterinär!

 

Har kaninen blivit lerig kan det vara nog så enkelt att låta leran torka och sedan borsta bort den.

 

Mindre smutsfläckar brukar gå bort med en fuktad handduk.

 

Vissa sorters smuts kan försvinna genom att använda Maizena som torrschampo och borsta igenom fläcken med en mjuk borste.

 

Blöt inte ner en kanin som bor utomhus på vintern!

 

 

 

 

Varför det inte är bra att bada kaniner:

 

Det stämmer inte som vissa säger att man på inga villkor får bada kaninen. Men det är heller inte särskilt bra att göra det. Skinnet riskerar att bli uttorkat, fetterna (som håller pälsen i god kondition) försvinner/minskar, hudens pH hamnar i obalans och kaninen blir nedkyld. 

 

För att avdunsta vatten åtgår energi=värme → nedkyld kanin. Som när en själv kliver ur duschen eller upp från havet efter att ha badat. Kaninkroppen är dessutom täckt av päls vilket gör att den fryser lättare när den blir blöt + tar längre tid att torka vilket gör att de fryser längre, vilket gör den mindre motståndskraftig mot sjukdom. Alltså är det väldigt viktigt att hålla kaninen varm hela tiden, och torka den fort. Risken finns att den blir sjuk av nedkylningen!

 

Man blir inte sjuk/förkyld av varken kyla eller att bli fuktig som vissa fortfarande verkar tro. Däremot så blir kroppen kall vilket gör den mindre motståndskraftig mot de patogener som vi exponeras för (tex bakterier som vårt immunförsvar annars kan hantera). Vilka i sin tur kan göra en sjuk. Skulle kaninen dessutom bli nedkyld och få in patogener med vattnet i tex urinvägen, öronen eller näshålan ökar risken för att den ska bli sjuk. Öroninflammation hos kaniner är en mycket allvarlig sjukdom som kan sprida sig in mot ballansorgan och hjärnan.

 

Rubbat fett och pH kan dessutom leda till diverse päls- och hudproblem. Därför ska man helst undvika schampo, och om schampo ändå skulle behövas - vara noggrann med vilket man använder.

 

Dessutom kan det vara en mycket stressande upplevelse att bli badad och stress är inte hälsosamt. Precis som kyla kan stress göra immunförsvaret svagt, och dessutom är kaniner väldigt stresskänsliga. 

 

 

 

Du behöver:

 

  • Balja, badkar eller duschörna
  • Handduk eller duschmatta att stå på
  • Ljummet vatten från duschen eller kanna att hälla med 
  • Eventuellt ett milt och luktfritt schampo
  • Eventuellt en hårfön 
  • Eventuellt en svamp (alltså av modell diskbänksrengörare)
  • Borste
  • Handdukar
  • En kompis som kan assistera dig

 

Tillvägagånssätt:

 

Håll till på ett lugnt och varmt ställe. Badrummet är givetvis optimalt, med baljan placerad på golvet, i duschhörnet eller i badkaret. Handfatet är inte att rekommendera p.g.a. stor skaderisk om kaninen skulle bli stressad. En varm och vindstilla sommardag går det också att vara utomhus. 

 

Vissa individer tycker att det är riktigt läskigt att bli tvättade så det är väldigt viktigt att allt går lugnt till och att du själv är avslappnad. Var ändå beredd på att du förmodligen lär bli lika blöt som kaninen.

 

Lägg en handduk eller duschmatta i botten så att kaninen står stadigt. 

 

Blöt försiktigt ned den smutsiga kroppsdelen med ljummet vatten (kontrollera temperaturen med t.ex. din underarm eller armbåge). Se till att vattennivån inte stiger till obehaglig nivå (aldrig upp till magen). Din kompis kan stödja kaninens framdel med sina händer om detta verkar få den att känna sig tryggare. Försök lösa upp smutsen med vatten och dina händer (dra aldrig i kaninens skinn - det är väldigt tunt och känsligt). Om det inte hjälper kan du prova med lite schampo. Undvik att blöta ned huvudet, vatten får absolut inte hamna i öronen och akta så att inget schampo kommer i kaninens ögon (vi vet alla hur det känns).

 

Töm baljan innan du noggrant sköljer ur pälsen. Det får inte finnas några som helst schamporester kvar i pälsen som kan orsaka klåda. Räkna med att byta vatten upprepade gånger.

 

 

Efter badet är det mycket viktigt att få kaninen helt torr. Detta är ett jobb som kan ta många timmar. En långhårig päls kan man börja med att försiktigt krama ur. Svep sedan in kaninen i en ren handduk. Kaninskinn är som sagt mycket känsligt så var lätt på handen när du torkar med handduken. Låt kaninen tvätta sig själv och skutta omkring inomhus. Vill du skynda på processen kan du använda hårfön (och borste när pälsen börjar vara ordentligt torr), viktigt att hålla den i rörelse och på lagom avstånd så att kaninen inte bränner sig (och håll koll på sladden så kaninen ej kommer åt att tugga). Om den blir skrämd av ljudet från fönen är det bättre att låta bli. Tänk även på att kaniner lätt blir överhettade (rikta inte fönen mot öronen - de är kaninens avkylningssystem)! 

 

 

Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013


Kommentarer
Postat av: Maha

Hej jag undrar vilken schampo man ska använda. Och om kaninen tappar mycket päls ska man duscha dem så, min kanin KANDY tappar mycket päls :/

Svar: Det finns speciellt djurschampoo, kika i din lokala zoobutik. Du ska inte bada kaninen när den fäller, endast i nödfall! Om den blivit jättelortig/haft diarré eller liknande.
/kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2013-10-06 @ 11:08:44
Postat av: Mia

Jo, har en lejonhuvad korsning hemma på 1 år nu.Hon får ofta smuts i rumpan och manen. Kan man bada henne ändå? Eller är det att man får borsta (om det går) annars klippa eller?;)

Svar: Först och främst bör du hitta grundorsaken till varför hon blir så smutsig. Hur ofta städar du? Vad har hon för underlag? Är det så att hon gillar att sitta i sitt bajs? I första hand kan du se till att borsta och klippa och är det riktigt illa kan du blöta smutsen så den blir lättare att få bort. Men att hålla på att bada med jämna mellanrum är ingen lösning i längden.
Kanin Magazinet

2014-07-24 @ 22:01:16
Postat av: Towa

Hej jag har 8 kaniner och 2 e mamman och pappan och jag undrar om jag ska bada dom lite lätt nu när det e 31 grader ut typ för vi har ingen skugga nu på tomten när solen ligger ovanför och mina kaniner gillar inta handdukar som e blöta och ligger i buren för då biter dom bara sönder dom vad ska jag göra / towa🐰

Svar: Skulle inte rekommendera det. Har du provat att bada med kläderna på någon gång? Det kan kännas frestande när en just kommit fram till havet efter en lång och svettig cyckeltur. Oftast känns det inte lika smart efteråt när en sitter där i värmen med blöta och ljumma kläder som aldrig vill torka.
Om du vill kan du prova att ge dem en grund plaskdamm i hagen som de själva kan välja att gå i. Skugga fixas enkelt genom att sätta upp parasoll (paraplyer funkar bra att sätta i hagen)) eller spänna upp tyg som håller solgasset borta. Du kan även lägga in kylklampar (eller frusna vattenflaskor) till kaninerna.
Kanin Magazinet

2014-08-04 @ 17:21:17
Postat av: Fanny

Kan det inte va bra att "bada" kaninen som det är jätte varmt ute för att kyla ner den ? Alltså ta en balja med lite vatten och blöta lite på tassarna och lite under magen ?

2014-08-05 @ 08:34:11
Postat av: Maha

Hej min kanin snöflinga är lite smutsig ska jag duscha ? Men den är ute på balkongen så jag är rädd så inget hände men vet ej om jag ska duscha henne??

Svar: http://kaninmagazinet.se/2013/september/nar-du-i-nodfall-behover-bada-kaninen-2.html
Kanin Magazinet

2015-02-19 @ 16:03:39
Postat av: Lilian

Vad har hänt om päls mm fastnar i tänderna ?

2015-03-26 @ 18:30:26
Postat av: Linn Söderberg

Hej
Jag har en 6 årig kanin som har tappat apptiten på fodret. Hon äter gräs men ej foder. Hon bajsar stora klumpar som fasnar i hennes päls.
Vad ska jag göra?

2015-05-18 @ 12:20:34
Postat av: Hilma

Hej! Mina kaniner brukar ofta få springa läsa på tomten. De blir ju såklart jätte leriga (nu på våren). Ska man duscha dem då?

Svar: Hej! Om kaninen blir jättesmutsig/lerig under tassarna kan du badda lite för att få bort det värsta. Men annars sköter kaninen det själv och ska aldrig ducha/bada.
Kanin Magazinet

2016-05-14 @ 10:47:33
Postat av: Reyhane

Hej min kanin har fått hårlöst fläck under öronen , jag är orolig , vad ska jag göra ?

Svar: Hej! Åk till veterinären. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-03-01 @ 21:51:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback