bloglovin

Rönn

När sommaren är slut och hösten nalkas så mognar rönnens bär. Dessa är riktiga nyttobär för våra små långöron och kan torkas för att hålla hela vintern. Rönnens grenar är bra för kaninernas tänder och mage.
 
Rönnbär är inte speciellt goda råa för människan,
men kaninerna äter dem gärna precis som resten av växten. Vildkaniner kan säsongsvis få tag på en del av dessa bär och löv då de ramlar ner i massor på senhösten. Förr i tiden använde man rönnbär och rönnkvistar som foder till djuren, bladen och grenarna är mycket uppskattade och bären är fulla av C-vitamin, pektin samt a- och f- karotin.
 
 
Precis som alla kvistar och löv som kaninen kan äta så förebygger rönnen mag- och tandproblem. Dessutom har bären använts mot njursten på människor eftersom att de är urindrivande. Kvistar och blad kan kaninerna i princip inte få för mycket av, men bären ska ges i måttliga mängder.
 
Vill du torka de olika delarna på rönnen så är det bäst att plocka grenar på sommaren och bär på hösten när de är riktigt mogna. Kvistar hängs upp i lagom stora buntar, så att luft kommer till överallt och läggs sedan ner i tex papperskassar. Bären kan hängas upp på trådar genom att man trär upp dem likt pärlor på ett halsband, sedan kan de förvaras i papperspåsar eller i burkar. Se till att allting är riktigt torrt innan du lägger ner det i någon sorts förpackning, annars kan det börja mögla.
 
 
 
Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2013

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback