bloglovin

Stamtavla

För att kunna ställa ut en kanin krävs att den innehar stamtavla, det är även ett viktigt dokument inom avel. Endast medlemmar i skaf kan skriva stamtavlor på sina kaniner och det krävs att de har ett uppfödarnummer eftersom kaninerna måste vara öronmärkta eller ringmärkta.
 
Stamtavla och härstamningsbevis är alltså inte samma sak, härstammningsbevis får vem som helst skriva.
Läs mer om det här.
 
Det krävs speciella papper för att skriva en stamtavla och dem får man hemskickade från Skaf.
När man får hem en kanin med stamtavla är det viktigt att man får originalet och inte en kopia. Har man bara en kopia kan det bli svårt sedan när det är dags att stambokföra kaninen, då måste man skicka in original-stamtavlan samt det bedömningskortet man vill stambokföra kaninen på.
 
Det som ska finnas med på stamtavlan är en del saker; årtalet då stamtavlan skrevs och vilken tavla i ordningen som just den uppfödaren har skrivit på sina djur det året.
 
Sedan är det uppgifter om kaninen, ras, färg, uppfödarens namn och adress, kaningårdsnamn om det är registrerat, födelsedatum, märkning, namn, antal ungar i kullen och antal kön/färgvarianter. Sedan delas det upp i två spalter där man skriver om härstamningen. Färg, championpoäng, märkning, exteriör stambokföringspoäng, stambokföringsnummer och uppfödarens namn och adress.
 

 
 
 
Sist på stamtavlan hittar du stambokföring, där ska bara stambokföraren fylla i (Förutom uppfödarnummer höger öra, där kan man fylla i själv). Kaninen måste ha ställts ut minst en gång och ha ett bedömningskort från klass A för att kunna stambokföras. Man skickar in stamtavlan tillsammans med bedömningskortet till sin lokala stambokförare så kontrollerar dem allt och fyller sedan i. Man får ett stambokförinsnummer som klipps i med tång.
 
 
Det finns även en baksida, där hittar man lite olika rubriker
 
 

"Övergått till ny ägare"
"Resultat med högre poäng"
"Vaccinering"
"Behandling med läkemedel"
"Övrigt"


Det är inget tvång att fylla i detta men det kan vara bra att ha lite koll, speciellt om man sedan ska sälja kaninen.

 

 

Text och Foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013


Kommentarer
Postat av: Hannah

Hur får jag tag på en stamtavla? Måste jag vara medlem i skaf för detta?

Svar: Hej!När du köper en kanin från en registrerad uppfödare i Skaf får du en kanin som är öronmärkt/ringmärkt med stamtavla. Detta är ingenting man bara kan få.
Kanin Magazinet

2014-05-19 @ 16:58:56
Postat av: Hannah

Men min kanin har stamtavla i Skaf. Hon har precis fått kaninungar och jag ska ha stamtavla på dem. Jag själv är inte medlem i skaf. Måste jag bli det för att kunna köpa en stamtavla?

Svar: Hej! Du måste vara medlem i skaf och först köpa uppfödarnummer innan du kan skriva stamtavla på ungarna.Sedan måste ungarna vara renrasiga och det bästa är att pappan också har stamtavla så det inte blir lucka i stamtavlan.
Kanin Magazinet

2014-05-22 @ 09:43:56
Postat av: Anonym

jag förstår inte riktigt, behöver man vara medlem i skaf för att avla kaniner med stamtavla men behöver inte vara medlem för att avla kaniner med härstamningsbevis

Svar: I SKAF avlar du på renrasiga kaniner och får skriva ut stamtavla. Där ställer du ut kaniner. Ska du inte ställa ut kaninerna behöver dem inte ha stamtavla eller vara renrasiga och då kan man skriva härstamningsbevis, och det får vem som helst skriva och det gör du hemma själv.
Kanin Magazinet

2014-08-05 @ 14:50:36
Postat av: Vanessa

Hej! Jag funderar på att ställa ut min hane och ska därmed skriva stamtavla. Han är uppfödd hos mig men föräldrar är köpta på djuraffär, mormor och morfar/ farmor och farfar vet jag inte, hur ska jag göra då? Mvh Vanessa

Svar: Hej. Kaninen kan bara få stamtavla om föräldrarna har det. I och med att de är djuraffärskaniner så finns det nog ingen stamtavla heller. Kolla om du kan få tag i dem som fött upp kaninerna, chansen är nog tyvärr rätt liten.
Kanin Magazinet

2014-09-21 @ 20:27:53
Postat av: Annie

Hej! Hur gör man för att öronmärka sina kaninungar hur får man tag i tånegen och det? Tacksam för svar! Mvh Annie

Svar: Hej! Tången och bokstäver köper du hos materiallagret på skaf, och sedan får du ta med det till en veterinär som öronmärker kaninungarna.
Kanin Magazinet

2015-02-28 @ 17:31:52
Postat av: Wilma

Hej!Jag är en tjej som ska föda upp kaninungar i kel men jag förstår inte riktigt måste jag vara med i skaf för att kunna sälja kaninner med härstamnings bevis?Tacksam för svar!

2015-10-14 @ 11:30:35
Postat av: Katarina

Hej
Jag har köpt en kanin där bara mamman har stamtavla och inte pappan. Finns det något jag kan göra för att kunna ställa ut henne? Få stamtavla henne?

2016-03-10 @ 18:11:47
Postat av: Milo

Hej! När jag köpte min kaninhane följde det inte med någon stamtavla, måste föräldrarna också ha det för att man ska kunna skaffa det på sina ungar? (Vet såklart vad hanens mamma och pappa heter).

2016-04-19 @ 17:33:27
Postat av: Sara

Hej!
Om den ena föräldern har stamtavla, men inte den andra. Kan inte ungarna få stamtavla eller hur fungerar det?

Svar: Hej! Om den kanin som inte har stamtavla har föräldrar som har stamtavlor så kan ungarna få stamtavla. Det får lov att vara en sk "lucka" på varje led i stamtavlan, men inte två luckor på samma led.
Kanin Magazinet

2016-05-20 @ 14:21:32
Postat av: Evelina

Jag har köpt en kanin med stamtavla men hon är inte öron merkt så jag undrar om jag kan öronmärka henne (asså Hos en veterinär) och hur gör jag för att skaf ska godkänna det jag har bara stamtavlan i papper ska jag skicka på posten då? Tack för svar

Svar: Hejsan!Tyvärr låter det som att du har blivit lurad. En kanin som inte är öronmärkt kan inte ha stamtavla. På stamtavlan står öronnumerna som kaninen har. Något här har blivit tokigt.
Kaninmagazinet

2017-11-26 @ 21:17:18

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback