bloglovin

Tonårskanin

Från att ha varit kelig och lätt att ha att göra med har din kanin förvandlats till en långörad terrorist som biter, gräver, hoppar runt omkring dig och använder hela sin bur som toalett. Bara lugn! Din kanin har inte blivit tokig; den har blivit tonåring!

 

När din kanin blir tonåring beror lite på ras; små raser utvecklas lite tidigare än de större raserna, samt om din kanin är hane eller hona spelar också roll.

 

Då en hane är 10-12 veckor gammal börjar hans testiklar vara färdigutvecklade. Detta innebär att han är så gott som könsmogen och att hans beteende främst drivs av hans sexuella instinkt. 

 

Honor blir könsmogna när de är 4-6 månader gamla. Honan kan bli väldigt mån om sitt revir (buren) och agera ilsket. Hon kan även drabbas av perioder av falsk dräktighet. Detta innebär en stor påfrestning för din kanin som genomgår i stort sett allt en dräktig kanin gör. Detta kan även vara stressigt för dig som matte/husse. 

 

 Spår av en tonårskanin som helt glömt innebörden av en toalett

 

Tecken på att du har en tonårskanin

·         Kaninen hoppar/dansar runt omkring dig (en slags uppvaktning) och du kan höra ett hummande ljud

·         Kaninen ”parar” sig med t.ex. dina fluffiga tofflor eller gosedjur

·         Kaninen gör utfall mot dig om du t.ex. stoppar in handen i buren

·         Kaninen bits och agerar aggressivt

·         Kaninen skvätter urin

·         Kaninen sover mer än vanligt

 

 

 

Hur du kan underlätta tonårstiden för din kanin:

 

En aggressiv kanin behöver utrymme. Ett av de första tecknen på att din kanins tonårsfas har börjat är aggressivitet. Detta artar sig genom att kaninen gör utfall emot t.ex. din hand när du är i buren och fyller på hö. För att undvika detta måste du respektera kaninens revir och mötas halvvägs. Låt kaninen nosa på din hand och testa dig fram! Nosar kaninen på dig, går undan och du börjar t.ex. fylla på höet utan att kaninen gör utfall mot dig accepterar den din närvaro. Om inte klappa kaninen, låt den veta at du bara vill den väl och bygg upp relationen. Det krävs både tålamod och tid!

 

Anpassa dig efter kaninens schema. En kanin med rasande hormoner i kroppen blir lätt trött och behöver vila! Ge kaninen den sömn den behöver och när du märker att kaninen är mest aktiv (oftast morgon och kväll) aktivera din kanin som du brukar göra.

 

Tillbaks till skolbänken. Då en tonårskanin lätt blir trotsig och därmed glömmer av sitt inlärda toalettbeteende måste du lära om kaninen och det mest effektiva sättet att göra det på är genom att använda en rymlig toalett samt att locka med något gott.

Sätt kaninens höhäck på kortsidan av buren. Om du inte redan har en, införskaffa en toalettlåda för katter – gärna en som täcker en så pass stor del burens kortsida att kaninen inte kan komma åt höet genom att sitta/stå bredvid toaletten. Genom detta knep tvingas kaninen sitta i toaletten för att äta hö och eftersom kaniner gärna gör sina behov medan de äter blir denna process en naturlig del av kaninens vardag.

 

 Toalettlåda med en höhäck ovanför

 

 

Alternativ:

 

Fram tills kaninen är ungefär 1 år gammal kommer beteenden som tillkommer med tonårsfasen att vara markanta. Därefter lugnar hormonerna ner sig en aning, men inte helt. Över lag är det många kaniner som aldrig riktigt kommer ifrån dessa tonårsfasoner.

Så vad kan du göra?

 

Kastrering och sterilisering

En kastrering/sterilisering innebär att en veterinär genom en operation tar bort kaninens förmåga att reproducera sig. Detta ingrepp utförs tidigast då kaninen är omkring 5 månader gamla.

En kastrering/sterilisering genomförs inte bara för att slippa oönskade dräktigheter ifall du ska ha kaniner av olika kön tillsammans, men det underlättar också livet för din kanin som slipper drivas av sina hormoner samt att du får en mer tillgiven och lugn kanin.

Planerar du att ha flera kaniner tillsammans väljer många att kastrera sin hane då det ingreppet är lättare att utföra än det på honorna.

Kastrerade hanar slipper risken för att drabbas av testikelcancer.

Av osteriliserade honor löper cirka 60 % risken att innan sin fjärde födelsedag drabbas av livmoderscancer som i värsta fall har en dödlig utgång.

 

Nackdelarna med att kastrera din kanin är främst sövningen som krävs för ingreppet. Visserligen är narkosen oftast kortvarig, men då kaniner hör till de mindre djuren, samt har en känslig kropp i vissa avseenden finns ändå en risk.

En kastrerad/steriliserad kanin blir lättare överviktig vilket ställer större krav på dig som matte/husse att aktivera din kanin samt ge den rätt kost.

 

 

Text och Foto: Anna Rickardsson


Kommentarer
Postat av: Sonia kärrman

Sterilisering innebär att sädesledarna kapas på hanarna och på honorna kapas äggledarna. Enda fördelen med detta är att kaninen inte kan få ungar, men könshormonerna spökar fortfarande. Sterilisering utförs nästan inte i Sverige idag.
Alltså: Kastrering= Hela livmodern/pungkulorna tas bort. Sterilisering= Ledarna kapas.
Vanligt missförstånd att honor steriliseras och hanar kastreras, men så är faktiskt inte fallet. Som sagt kastreras båda könen i Sverige, eftersom det har störst fördelar.

2013-08-12 @ 21:33:38
Postat av: XD

Haha jag märkte det först idag att min kanin var tonåring. Jag hade en vante på men som jag inte brukar ha. Och hon attackerade min hand. Jag tog av mig vanten och visade henne handen och då blev hon som vanligt igen:-)

2013-09-23 @ 21:58:34
Postat av: Lina Strindlund

Min kanin har verkligen visat tonårsfasoner, men på ett ganska snällt sätt, hon har aldrig bitit mig så hårt att det börjar blöda, mera surat och nafsat o puttat på mig. Nu är hon 8 månader drygt och har blivit mkt bättre. :) Ska jag avvakta och se om hon blir riktigt lugn och trevlig, innan jag beslutar om steriliering? När är de för gamla för sterilisering?

Svar: Hej! Ska hon inte användas i avel rekommenderar man kastrering just för att minska komplikationer senare med livmodern. Du ska kastrera kaninen, inte sterilisera. Du kan kastrera henne redan nu. När kaninen är över 2-3 år blir det större risk att söva, så vänta inte så länge :)
Kanin Magazinet

2014-01-02 @ 22:55:16
URL: http://linaochlovis.wordpress.com
Postat av: Anonym

Kan man avla på djuraffärs kanin om den är i tonåren

Svar: Hej!När man köper en kanin från en djuraffär vet man aldrig vad man får för kanin eftersom man inte vet vart den kommer ifrån och hur föräldrarna är samt om det fick dolda defekter.
Så nej man ska aldrig avla på en kanin från en djuraffär, det kan sluta med att alla avkommor får bettfel eller andra defekter och dem måste avlivas. Ska man avla på en kanin ska det vara från en erfaren uppfödare. http://kaninmagazinet.se/2012/january/djuraffar-eller-uppfodare-1.html

Sedan är kaninen i tonåren, dvs man vet inte hur kaninen kommer bli när den blir vuxen.
Vänta tills kaninen är lite över året så ser du hur temperamentet är.
Men som sagt, avla aldrig på djuraffärskaniner.

MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-01-07 @ 17:36:56
Postat av: Moa Petrova

Kan man avla på djuraffärs kanin om den är i tonåren

Svar: Hej!När man köper en kanin från en djuraffär vet man aldrig vad man får för kanin eftersom man inte vet vart den kommer ifrån och hur föräldrarna är samt om det fick dolda defekter.
Så nej man ska aldrig avla på en kanin från en djuraffär, det kan sluta med att alla avkommor får bettfel eller andra defekter och dem måste avlivas. Ska man avla på en kanin ska det vara från en erfaren uppfödare. http://kaninmagazinet.se/2012/january/djuraffar-eller-uppfodare-1.html

Sedan är kaninen i tonåren, dvs man vet inte hur kaninen kommer bli när den blir vuxen.
Vänta tills kaninen är lite över året så ser du hur temperamentet är.
Men som sagt, avla aldrig på djuraffärskaniner.

MVH
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-01-07 @ 17:37:06
URL: http://moapetrova.blogg.se/
Postat av: zoe

måste jag vänta på att kaninen ska gå bort om jag klappar den? eller är det bara aggression om den biter mig om jag städar buren?

2014-04-13 @ 14:15:49
Postat av: Maggie

Idag när jag skulle gå ut till min kanin såg jag att en bräda som håller dörren öppen hade ramlat ned. Min kanin kom som vanligt skuttande mot mig. Men när jag skulle ta tag i brädan anföll min kanin min hand. Jag bet mig och rev mig. Han är runt 6 månader gammal.
Det har aldrig hänt förr.
Har min kanin blivit tonåring?

2014-04-17 @ 12:31:07
Postat av: Tuva

Jag har en kanin som attackerar mig och andra när jag ska ta ut eller ge henne mat. Hon grymtar och lägger öronen bakåt när hon attackerar. Hon är ungefär 7-9 månader och springer ut och in genom boet hela tiden. Hon har gjort det i ungefär 1 1/2 månad. Slutar hon inte snart måste jag kanske avliva henne! 😥😔

2014-08-11 @ 00:10:58
Postat av: Alex

Min kanin gör så här! :o hon bits hela tiden och hon hoppar uppbi luften och kissar. Frågan är om det är en kille... Säljaren sa att det var en tjej och mamma kollade också. Har försökt kolla mrn ser inte skillnad plus att hon sprattlar och river upp mig.
Saker hon gör:
Springer runt benen i cirklar
Bajsar kissar i hela buren trots toalåda och olika saker vi har testat
Bits/rivs
Biter i mattor och tyg
Hoppar upp i luften och kissar.

Vad tror du? Tjej eller kille? Kan tjejer bete så?

Svar: Hej!Självklart han honor också ha det beteendet. men det är vanligare att hanar springa runt benen och uppvaktar ägaren. Köpte du kaninen från en djuraffär kan du misstänka felaktigt kön då dem oftast inte är så kunniga. Köpte du kaninen från en uppfödare gå tillbaka och fråga.
Kaninen har blivit könsmogen nu och därför kan det vara svårt att få titta på könet. Har du en uppfödare eller kaninkunnig kompis i närheten som kan hjälpa dig?
Annars ta kaninen till veterinären och få hjälp, sedan är det bra att boka kastrering oavsett kön .

MVH Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-08-27 @ 23:33:54
Postat av: Cornelia

I vilken ålder ska man kastrera sin hane?

2015-04-29 @ 20:57:00
Postat av: Bumle humle

Hej! Ni verkar veta en del om kaniner. Jag är en 12 tjej och jag är rädd att om vi kastrerar min hankanin att han inte vaknar! Han är den bästa och snällaste kaninen i hela världen och jag vill inte förlora han! Tacksam för svar!

Svar: Hej! Väljer du en kaninkunnig veterinär med erfarenhet så är risken väldigt liten för att din kanin inte ska vakna upp igen. Förutsatt att han är frisk. Det går nog bra ska du se!
Kanin Magazinet

2015-05-07 @ 17:32:24
Postat av: Amanda

Hej jag har en hona som fick ungar förra året och jag sparade då en unge en hona och nu så vaktar hon sin bur och morrar så fort man tar i henne jag tyckte det var konstigt eftersom mamman o pappan är världens snällaste. Är det för hon är tonåring nu då och kommer det att gå över?

2015-05-24 @ 13:38:04
Postat av: ss

Vad är skillnade på sterilisering och kastrering av honkanin?

Svar: Vid sterelisering stryper man bara äggledarna. Kaninen har fortfarande kvar könsdriften och hormonerna, men kan inte bli dräktig. Vid kastrering plockar man bort hela livmodern + äggstockarna.
Kanin Magazinet

2015-07-10 @ 12:47:51
Postat av: Wilma

Hej!😃 jag undrar om ni har några tips till mig? Det är så här att jag har köpt min aldeles egna kaninunge för typ en månad sedan och hon har varit ganska gosig men jag tror att hon börjar bli en tonåring och hon är inte lika gosig längre! Har ni några tips på vad man kan göra så att hon blir lika gosig igen?jag skulle bli jätte glad om ni svarade.

2015-07-23 @ 17:59:24
Postat av: Wilma

Hej!😃 jag undrar om ni har några tips till mig? Det är så här att jag har köpt min aldeles egna kaninunge för typ en månad sedan och hon har varit ganska gosig men jag tror att hon börjar bli en tonåring och hon är inte lika gosig längre! Har ni några tips på vad man kan göra så att hon blir lika gosig igen?jag skulle bli jätte glad om ni svarade.

2015-07-23 @ 18:00:03
Postat av: Saga

Hej! Jag har 2 honkaniner. En som är 2 år och en som är 4 månader. Förut var de jätte bra kompisar som gosade och hade det mysigt! En dag hade jag de utsläppta på mitt golv. De låg och gosade men helt plötsligt började de bråka rejält! Kaninen på 4 månader sprang runt med svansen i vädret och attackerade min andra kanin! Av en refläx försökte jah sära på dom med mina bara händer men då bet de mig. De har aldrig gjort det förut.. Är det här en tonårsfas eller är det bara tillfälligt? Kan jag försöka få dom att bli sams igen? Försökte idag också men det gick inge bra. Samma visa idag. Vad ska jag göra??

2015-08-30 @ 00:08:04
Postat av: Anonym

Idag trodde min lille Alfons att man kan para sig med mattes hand och drt var första gången han har gjort det. Och om jag räknat rätt så är han 17 veckor gammal

Svar: Fullt normalt för en hankanin att bete sig så vid den åldern :)
Kanin Magazinet

2015-10-16 @ 22:11:09
Postat av: Caroline

Hej min hankanin ha precis blivit könsmogen och jag undrar om han kommer bli aggressiv senare och om han fortsätter vara det vad ska jag göra då?

Svar: Det behöver absolut inte vara så att han kommer bli aggressiv! En frisk kanin med bra uppfostran och bra gener blir sällan grinig. Skulle han nu bli det så kan man rehabilitera det på olika sätt. Eller kastrera.
Kanin Magazinet

2015-10-28 @ 01:37:17
Postat av: Nelly

Min kanin hona är 10 månader men hon har inte betätt sig så är det normal. Det som har hänt är att hon blivit blygare!?

2015-11-18 @ 07:01:56
Postat av: Anonym

Hej! Min strax 3 åriga kanin hane gör beteendena som visas när de är könsmogna. Han har gjort det tidigare när han var ca 6 månader men nu har det kommit tillbaka. Vad kan detta bero på och hur ska jag göra för att få stopp på det? Väldigt tacksam för svar.

2016-01-08 @ 00:22:25
Postat av: Linn

Min bebis har definitivt blivit tonåring... märks tydligt haha... :p

2016-01-18 @ 06:27:01
URL: http://Lingnoi.blogg.se
Postat av: Lisette

Min kanin är rädd för minsta lilla ljud han hör. Han är helt frik och har inga problem för övrigt. Något tips på hur man kan få sin kanin mindre rädd föt alla ljud.

2016-01-21 @ 20:55:39
Postat av: Malin

Hej:) Jag har en kanin på 6 år och har NU börjat försöka para sig med min hand/arm och ger sig ibland på golvet. Även bita fast inte så hårt att de kommer blod utan bara nafsa. Han låter även "pratar" en delMen han har aldrig försökt para sig med något men ni skrev att de gjorde det efter 10-12 vet kor. Är det något fel på han?? //Malin

2016-04-16 @ 20:43:26
Postat av: Ebba kiiskinen

Hej,jag har en hon kanin som är 1 år, alla tecken på att hon har blivit könsmogen stämmer men hon är 1år! Kan en kanin bli könsmogen så sent?? Tacksam för svar

Svar: Hej! Beroende på ras och hårtyp så kan hon bli könmogen så sent. Men det kan även vara så att hon blivit könmogen tidigare och nu har det kommit en lite jobbig brunst där hon beter sig lite annorlunda. Helt normalt!
Kaninmagazinet

2017-06-18 @ 19:39:17
Postat av: Nathalie nilsson

Hejsan!

Brukar det vanligtvis vara så att detta tonårsbetendet försvinner efter kastrering?

Min kanin är precis fyllda 6 månader och de senaste dagarna (speciellt idag) känns det som om han exploderat., främst med sitt bajs som är över allt i mängder, han går in på alla de övre punkterna förutom att han inte bits eller beter sig aggressivt utan att han ska slicka och stryka sig mot mina fötter och gräva på mig om jag inte klappar honom.

Det jobbigaste jag känner är att det känns otroligt stressande för honom, han verkar uppe i varv hela tiden, springer efter mina fötter hela tiden (han är frigående när vi är hemma och har en hage runt sin bur när vi inte är hemma).. är det normalt? Ikväll rymde han dessutom ur sin bur sprang in och hoppa upp i min säng med brunstande ljud.

(Han får vars fri flera timmar om dagen och vi myser varje kväll i nästan två timmar och han har aktiverings leksaker)

Jag blir orolig för allt!
Det som kän

Svar: Hej!Ja kastrering OCH en kompis kan hjälpa detta beteende. Han är rastlös, frustrerad och uttråkad. 2 timmar utanför buren per dag är inte mycket, försök få in mer tid! Minst 4 timmar per dag. och som sagt en kompis när han är kastrerad. De brukar älskar det <3
Kaninmagazinet

2017-11-22 @ 22:56:46
URL: http://lillemoors.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback