bloglovin

Vad kaniner inte gillar

Vad kaniner inte gillar

Det är viktigt att ha en bra relation till sin kanin, vinna hens företroende och tillgivenhet. Tar du hand om din kanin på ett sätt som den inte gillar försvåras detta betydligt mycket. Här kommer en lista på några saker.

 

 
 • Vad försiktig när du rör kaninens nos, det är ett känsligt område.
 • När du ska klappa tycker kaniner bäst om långa långsamma rörelser medhårs. Klappa aldrig mothårs.Klappa från pannan ner till rumpan. En del kaniner vill inte att man rör deras huvud alls.De flesta tycker även det är skönt att få öronen masserade.
 • Att åka bil/buss/tåg är någonting som är väldigt läskigt och stressande. Om du absolut måste göra det, se till att göra det så bekvämt som möjligt.Om det finns möjlighet, rasta kaninen med jämna mellanrum så hen får strecka på benen.Om du reser på sommaren, se till att ha en fryst vattenflaska i transportburen som kyler och täck gärna buren med en fuktig handduk.
 • Bär inte kaninen för länge, kaniner blir lätt rastlösa och otåliga. Ett tecken på att kaninen vill ner är att den biter och krafsar på kläderna, det är även ett tecken på att det är dags att uträtta sina behov.
 • Bli buren felaktigt. De flesta har kanske sett en trollkarl som trollar fram en vit kanin ur sin hatt som hålls i öronen, det är fel fel fel! Och är skadligt och smärtsamt för kaninen.Kaninen ska bäras med en hand under rumpan och en under bröstet, gärna vilande mot din kropp.
 • Veterinärbesök. Borden hos veterinären är inte alls kaninvänliga, gör det lite bekvämare och ta med en egen filt/matta och lägg på bordet så kaninen får bättre fotfäste.
 • Vara inne i buren, det är tråkigt och gör kaninen rastlös. Gå ut med den i sele och aktivera kaninen så den får sträcka ut benen ordentligt.
 
 
 
 • Bo i en liten bur. Större är alltid bättre. Se till att ha en bur med lagliga mått för just din ras. Kaninen bör kunna stå på bakbenen utan att slå i huvudet i taket.
 • Bo i en smutsig bur. Kaniner är väldigt renliga djur och i det vilda använder kaninen hålor i marken som sin toalett, när den blir för smutsig gör dem ett nytt hål. Städa kaninens toahörn varje dag. Har den inget speciellt hörn utan uträttar sina behov överallt bör hela buren rengöras minst 1 gång i veckan, sedan beror det på hur den ser ut om det behövs oftare.
 • Man får inte träna kaninen för hårt, i tex hoppning, motion, agility etc.

 
 
 • Hantera varsamt och försiktigt. Om kaninen gjort någonting den inte får, prata med en lugn men bestämt röst. Spruta absolut inte vatten eller slå. Visa ingen aggressivitet.
 • Bli jagad av hundar/katter/andra djur. Detta är mycket uppstressande så håll alltid koll.
 • Plötsliga rörelser.  Om man kommer plötsligt från ingenstans och rör kaninen kan den bli väldigt rätt och då är det lätt hänt att man blir biten. Smyg dig aldrig på en kanin, dem är trots allt bytesdjur.
 • Dricka smutsigt vatten. Se till att kaninen alltid har rent vatten, byt gärna flera gånger per dag.
 • Bada. Precis som katter så är kaniner renliga av sig och ska inte badas om det inte är absolut nödfall. Det förstör pälsens naturliga fetter.
 • Höga ljud. Detta kan skrämma en kanin rejält, dem har väldigt bra och känslig hörsel
 
 
Ta hand om din kanin varsamt och ge den så stort utrymme som möjligt. Aktivera den ett par timmar varje dag och ge den mycket kärlek så har du en vän för livet.

 

 Text och Foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2013


Kommentarer
Postat av: Clara

Vill bara påpeka att alla kaniner inte tycker att det är stressande att åka tåg/buss. Det handlar om att vänja kaninen och de flesta kaniner tar det väldigt bra sålänge man själv är lugn med kaninen och den känner sig trygg i transportburen

2013-09-09 @ 08:00:19
URL: http://kanintjej.blogspot.com
Postat av: Anonym

Hej jag har en kanin som biter i gallret och min kanin. Gillar att krypa i små utrymmen vad kan man göra om kaninen ska lyssna på en?

2015-03-05 @ 19:08:22
Postat av: Ida

Hej!
Jag kanske ska få/köpa en kanin♥️
Och jag undrar vilken ras den översta bilden är♥️
Älskar sidan♥️ nästan läst allt på 4dagar♥️

Svar: Hej, kaninen på översta bilden är en dvärgvädur :)
Kanin Magazinet

2015-03-19 @ 08:11:34
Postat av: Emma

Jag är kaninvakt just nu, och vet inte riktigt hur jag ska tolka hennes beteende. Jag är hemma dagtid, så hon springer lös runt lägenheten hela dagarna, och går in i sin bur när hon känner för det(öppen dörr), men ibland kommer hon upp i soffan och nafsar mig. Även när jag står i köket och ex diskar så nafsar hon mig i benen.
Det gör givetvis ont och jag vill försöka förstå varför. Jag gosar med henne när hon låter mig, och hon får nytt fräscht vatten/hö varje dag och jag pratar med henne ofta.
Jag har läst på en del, och att hon grymtar, skuttar till och lägger sig helt lealös och ser "död" ut på golvet är tecken på att hon är nöjd(hoppas jag?). Men det känns som att hon vill något och jag inte förstår vad. Någon idé?

2015-04-16 @ 08:58:17
Postat av: Emilia

Hej, vad roligt att du ar kaninvakt men det dar du berattar om att kaninen spelar dod ar ett tecken pa att den kanner sig hotat och radd. Men om det finns nan mer hemma hos dig tycker jag du ska prata om detta med den. Ha det bra och lycka till.

2015-12-29 @ 00:40:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback