bloglovin

Hur får jag min kanin tam?

Alla kaniner, oavsett om de är födda i fångenskap eller i vilt tillstånd, bär på otroligt starka instinkter. De är bytesdjur och en utav de starkaste instinkterna för att överleva är att fly.
När kaninen flyttar hem till dig är allt nytt och kaniner hanterar händelsen på olika sätt. Det kan vara svårt att förstå vad kaninen menar och det blir lätt missförstånd. Därför kan det i vissa fall vara svårt att få sin kanin tam. Tamheten grundar sig i tillit och samspel mellan kanin och människa. I denna artikel tänkte jag gå igenom hur du från början kan jobba tillsammans med din kanin och även hur du ska agera i vissa situationer. Texten bygger på mina tankar, iaktagelster och erfarenheter av olika individer under många år som kaninägare. 

 

 

När din kanin kommer hem till dig är det viktigt att den får bo in sig i buren. Men det är också viktigt att den vänjer sig vid din röst och att du finns runt omkring. Sitt gärna vid buren, prata lugnt, sjung lite eller bara va där. Allt du gör ska vara lugnt och stilla, då kommer kaninen förknippa dig med något bra, som inte är skrämmande. Märker du att kaninen verkar vara trygg med att du är där, alltså kommer fram till gallret, nosar och är allmänt nyfiken, kan du öppna burdörren och lägga armen på kanten. Ha något gott med dig och beröm kaninen när den vågar komma fram till dig, om det så bara är att den nosar på din arm. Tänk på att alla steg, även om de är små är steg i rätt riktning. Så småningom kommer kaninen våga ta steget att sätta upp framtassarna på din arm.

 

 Ha med något gott så kommer kaninen förknippa dig som något positivt! 
Foto: Linda Gustavsson 
 

Nästa steg blir att visa kaninen att dina händer inte vill något ont. Första steget blir att få kaninen att nosa på din hand. Vågar den stanna kvar efter att ha undersökt din hand, kan du försiktigt och sakta lägga handen mot huvudet. Accepterar kaninen det så kan du försiktigt klappa den sakta upp emot nacken. Skulle kaninen bli rädd och dra sig undan var noga med att själv inte kasta tillbaka handen, utan att den lugnt ligger kvar i buren.
När kaninen till slut vant sig vid att du tar på den, klappar på den kan du testa att lyfta upp den. Det viktiga är att ta ett stadigt och tryggt tag (en hand under bröstkorgen, och den andra under rumpan) så kaninen känner att den inte ska ramla. Kaninen kan mycket väl sprattla till och tycka att detta är en obehaglig och ovan händelse, men var noga med att slutföra övningen, så sätt den emot dig direkt när du lyft upp den. Avsluta när den är lugn i din famn och sätt då in den i buren. Då blir det ett bra avslut.

 

 Avsluta alltid när det går som bäst! 
Foto: Linda Gustavsson 
 
 
När du kommit så långt som att kunna klappa kaninen i buren och även lyfta ut den därifrån kommer vi till den delen som jag själv tycker skapar en otroligt bra kontakt med kaninen. Släpp ut den i en hage, eller inomhus i ett rum. Sitt på marken/golvet och bara var där. Sitt och studera hur kaninen rör sig, hur den undersöker saker och ting. Genom att göra detta lär du dig att se hur din kanin ser ut, rör sig, ändrar öronen, ser ut i sitt kroppsspråk i olika situationer. Förr eller senare kommer den även komma fram till dig o undersöka. Den kommer lukta, kanske naffsa lite i kläderna, ställa sig på bakbenen och sätta framtassarna emot dig. Var noga med att kaninen bara ska få undersöka, så gör inga hastiga rörelser,var passiv, heller inga försök att klappa den. När den kommit fram till dig flera gånger o verkar vara trygg vid dig, så kan du börja jobba på att röra vid den. Lugna rörelser och drar sig kaninen undan, så lägger du sakta ner handen och intar en passiv position igen.
 

Med tålamod kommer kaninen till slut lita på dig! Foto: Linda Gustavsson
 

Jag skulle kunna förklara hur många situationer som helst och hur du ska reagera i dessa, men det jag vill få ut med denna artikel är:

Ha tålamod, låt det ta tid, stressa inte fram något. Ta små steg i taget, så kommer du och din kanin snart ha tagit ett enormt kliv tillsammans. Ta dig tid att sitta och studera din kanin, lär dig dens kroppsspråk och lär dig hur du ska hantera just din kanin.
Bygg inte upp några förväntningar, utan utgå från punkt noll, lär känna din kanin, så kommer en helt ny värld öppnas för er, TILLSAMMANS! 

 

 Beröm alla framsteg, alla egna initiiativ som kaninen tar mot dig så har ni snart funnit varandra!
 
 
 
Text & bild: Linda Gustavsson © Kaninmagazinet 2014

 


Kommentarer
Postat av: Irena Grabovac

morsning!

jag är så glad att jag snubblade in på den här sidan, ska nämligen köpa dvärgvädur i maj och börjar bli SÅÅÅÅ nervös! Läser för fullt om kaniner både på nätet och i biblioteksböcker:)


/ Irena, Örebro

Svar: Vad kul! Hoppas det allt går bra med kaninköpet, lycka till!
Kanin Magazinet

2014-04-16 @ 22:21:16
Postat av: Frida

Hej, jag har 2 kaniner som är 2 och 4 år, har du något tips på hur jag kan få dom tama?, honan kommer fram och nosar och så men det har hänt olyckor så jag kan inte bära upp henne och hon bli stressad om jag försöker, hanen kommer inte fram och nosar utan jag måste gå fram till honom och typ åla sista metern för att han inte ska springa iväg, i famnen är han hur mysig som helst men innan och efter springer han undan. Hjälp!

2014-04-18 @ 14:14:43
URL: http://nattstad.se/fairythings
Postat av: Tindra

Hej jag har en 4 årings kanin som är en lejonhuvad,
Och jag undrar om man kan lära de att äta olika
Saker, tillexempel äpple, bannan och jordgubb
Finns de något tips om de ?

2014-08-01 @ 17:19:17
Postat av: Lina

Hej. Jag har en hona som är runt 1 år. Hon kan va väldigt stressad ibland. Jag har bra koll med kaniner och jag har bra kontakt med min andra kanin. Men det är svårt att umgås med min kanin för hon biter sönder allting och river upp allt. Det gör ont att det är så. Finns det några tips ni kan ge mig?

2014-11-02 @ 17:07:12
Postat av: Sigrid

Superbra artikel! Ska sätta igång att träna med min kanin direkt! Han är rätt så rädd för mig, men nu vet jag vad jag gör för fel...tack såå mycket!!!

2014-12-20 @ 20:48:34
Postat av: johanna

heej!
jätte bra artikel!

2015-01-03 @ 17:37:43
Postat av: Cornelia

Hej, super bra artikel!
Jag har precis skaffat en liten dvärgvädur på lite mer än 2 månader, har haft honom i 1 vecka nu, i början var vi jättetajta och han kom fram hela tiden och ville hälsa och sniffa lite och pussas då och då, men nu, plötsligt efter att vi städat buren för andra gången och lagt i halm (inte för att det troligen nt skulla ha ngt med det att göra) så har han blivit JÄTTERÄDD! Han blir rädd när han ser en och rusar in i huset, saknar hans "förra jag" väldigt mycket och skulle gärna vilja få en bra relation till honom (: vad kan detta bero på?

Svar: Hej! Ha tålamod! Låt det ta sin tid, en vecka är fortfarande för kort för att han ska ha hunnit bo in sig ordentligt. Sitt på golvet med honom, låt honom nosa på dig på hans initiativ. Ge honom godsaker och prata lugnt. Du ska se att han blir go och glad snart!
Kanin Magazinet

2015-02-23 @ 13:44:44
Postat av: emelie

kaniner är söta

2015-04-09 @ 15:53:59
Postat av: Carolina

Hej! Tack för en väldigt lärorik artikel! Jag har en nykanin (han är min första) och jag har två barn här hemma. Jag tar ut honom när barnen sover och det är helt lugn här hemma så att han ska få bli van i lugn och ro. På kvällarna sitter jag i köket med kaninen, han har då hö och föder och vatten framme och även sitt hus. Han nosar på mig då och då och han ligger ibland i sitt hus, ibland hoppar han runt och lever. De senaste dagarna har han låtit mig klappa honom ibland, jag blir dock osäker på om han ligger still för att han är bekväm eller om han ligger still för att han är rädd. När jag lyfter honom så stampar han ofta och jag måste skynda mig för att inte tappa honom. Han har aldrig satt upp tassarna på mig, det enda han gjort självmant är att nosa och äta mat jag håller i, men då på avstånd. Gör jag rätt eller ska jag enda någonting?

2015-05-18 @ 22:16:39
Postat av: Elin

Hej. Jag fick hem min kaninunge igår förmiddag. Jag lät den va första dagen som det stod i instruktionerna vi fick med. Jag höll mig till buren hela dagen. Pratade med den. Klappa den en gång. Tog upp den snabbt men såg att kanin blev rädd så jag satte ner den med en gång. Idag så öppnade jag luckan ut till buren. Kanin verkade nyfiken så jag plocka upp den och satte den på min säng. Kanin verkade lite skrämd så jag lät den va på sängen. Den kom aldrig fram till mig. Efter ett tag så tog jag och satte ner den på golvet. Kaninen gick in i ett hörn som jag var tvungen att ta ut den ifrån. Jag satte sedan ner den i buren. Har jag skrämt kaninen för mycket så den inte kommer lita på mig i framtiden. Eller kan jag fortfarande göra så den känner sig säker
med mig?

2015-06-15 @ 12:24:06
Postat av: vendela

hej!
jag har en kanin som jag fick för 7 veckor sedan hon är jätte rädd när det inte är något staket mellan oss hon kutar i väg så fort jag jag försöker hälsa bakom staketet så kan jag mata henne och så fick hon ungar för 5 veckor sen jag försöker hålla på med henne varje dag men hon blir inte tamare

2015-07-06 @ 22:50:39
URL: http://kaninmagazinet.se
Postat av: Linnéa

Hej går det att maila er privat? :) ( Såå glad över att jag hittade denna sidan!!)

Svar: Ja, skicka ett mail till kaninmagazinet@hotmail.com
Kaninmagazinet

2017-02-11 @ 11:39:58
Postat av: Anonym

Hej! Jag har precis skaffat en till kanin, för 2 veckor se ungefär. Vi är ganska tajta redan, men han är lite rädd när jag ska plocka upp honom ur buren, kan man göra nåt åt det?

Svar: Hej! Bara att fortsätta träna! Det har inte gått så lång tid ännu så låt honom lära känna dig ännu mer så kommer det gå lättare med tiden . Mvh Kaninmagazinet
Kaninmagazinet

2017-05-03 @ 03:26:48
Postat av: Anonym

Hej!
Skit bra artikel

2017-06-20 @ 15:18:10
Postat av: Anonym

Behöver snabbt svar! Min kanin typ gör ett fölåsande ljud vadd ska jag göra?

Svar: Uppsök veterinär för att se vad som är fel!
Kaninmagazinet

2017-08-10 @ 22:09:43
Postat av: Jozephine

Hej, vi skaffade en kanin för ca 1,5 månad sedan. Han är 4,5år en lejonhuvad dvärgkanin,upplever honom väldigt stressad. Han är ute och upptäcker vardagsrummet och hoppar upp och ner i soffan men han vill inte sitta still hos oss och smiter när man börjar klappa.idag försökte jag klippa korna men det gick inte alls. Hur ska jag lyckas få han lugn och hur ska vi få han att tycka det är okej att bli lyft?
Är i stort behov av råd och tips.
Mvh

Svar: Hej!Tålamod! Ni har bara haft honom i 1,5 månad och han är 4,5 år. Han verkar inte van vid beröring så börja smått, klappa när han äter, lyft korta stunder. På äldre kaniner som inte är vana kan man ibland behöva "tvinga" ett lyft för att sen kunna belöna med en godis efteråt eller belöna med att komma ut i vardagsrummet och springa, lyfta tillbaka till boendet och ge mat är en form av behlöning. Lägg in nödvändiga lyft och lägg det på rutin i vardagen. På sikt kommer kaninen koppla lyftet med något bra, det händer roliga saker efteråt eller kommer någon god mat. Lyft INTE upp honom och ge mat i famnen, det kan resultera i att han biter i dig för att få godis varje gång han lyfts. Lycka till!
Kaninmagazinet

2019-01-02 @ 13:22:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback