bloglovin

Inavel XI - defekter, inte bara till nackdel

I föregående del lärde vi oss mer om sjukdomsanlag så kallade "Lethala" anlag. Men är uppkomst av defekter bara en nackdel?

 

Uppkomst av defekter – inte bara en nackdel

Nu låter jag säkert knäpp. Hur kan uppkomsten av defekter inte vara något dåligt?

Inavel kan vara ett sätt att kontrollera sina linjer. Då risken för defekter på avkommorna ökar med inavel (defekter som annars bärs dolt) så finns det uppfödare som med hjälp av inavel ”kontrollerar” om det finns defekter i linjerna. Detta genom att inavla och se om dolda defekter dyker upp hos avkommorna.

 

Att det dyker upp defekter är självklart inte vad man vill. Dessutom för den drabbade individen är utgången ofta avlivning. Därför är det viktigt att fundera över om man klarar av att avliva djur om defekter dyker upp när man inavlar. Man ska även veta det att bara för man inavlar en gång så är det ingen garanti för att ens djur är fria från defekter bara för att avkommorna blir friska.

 

 

Med den nivån på inavel som vi har idag på våra hoppkaniner skulle jag inte säga att man som uppfödare kan påstå att ens djur är fria från defekter. Bara för att defekter inte dyker upp när man inavlar är det inte det minsta garanterat att man har friska linjer för det. För att man ska vara helt säker på att man har friska djur fria från defekter skulle inavelsnivån behöva vara närmare 100%. Är detta en rimlig inavelsgrad?

 

 

Text och foto: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback