bloglovin

Kaniner – kolonidjur eller flockdjur?

En vanlig diskussion om kaniner är detta om de är flockdjur eller kolonidjur. Googlar man och läser runt så får man olika svar på den frågan. Man kan dock se en viss skillnad. De sidor där man läser om kolonidjur är oftast egenskrivna faktatexter eller diskussionstrådar på forum. I de allra flesta fall är texterna/trådarna flera år gamla. Läser man dock faktaartiklar med bra och vetenskapliga källor, eller frågar en veterinär eller etologer så får man svaret flockdjur. Vilket som stämmer säger nog sig självt. Ändå håller många fast vid att kaniner är kolonidjur. Troligen för att de vuxit upp med ordet och fått lära sig det tidigt i livet.

 

Det stämmer att kaniner lever i kolonier. Men att kalla de kolonidjur är fel och vilseledande. Faktum är att ordet kolonidjur inte ens existerar i svenska ordlistan. Det är något vi själva hittat på sedan långt tillbaka. En teori är att det helt enkelt fötts fram genom kaninernas levnadssätt samt för att skilja dem från hur vissa andra flockdjur lever. Detta begrepp har troligen sedan levt kvar och använts flitigt.

 

Ska man kolla på vad det står i lagen så står det att det är rekommenderat att hålla kaniner i par eller grupp. Det är alltså inte olagligt eller fel att hålla en kanin ensam så länge du ger den ett socialt liv och sköter om den väl. Okastrerade hanar kan inte hållas ihop och lagen avråder det till och med. Dessutom handlar det väldigt mycket om individen i sig – vissa kaniner fungerar inte ihop.

 

 

Att de är flockdjur betyder dock inte att det är enkelt att para ihop kaniner. Det handlar som sagt mycket om kemin mellan individerna och även ytan är väldigt viktig. Det är tillåtet att ha två kaniner under 3 kg på 0.5 kvm yta men det är absolut inte lämpligt. Det krävs större, ofta bra mycket större.

 

Helt enkelt:
Ordet kolonidjur finns inte i SverigesAkademiskaOrdlista. Flockdjur är däremot ett ord enligt SverigesAkademiskaOrdlista. När ordet "koloni" används om djur inom zoologin avser det en grupp djur som lever i flock.

 

 Det är upp till en själv hur man vill göra men man kanske borde tänka lite extra när man skaffar sig en ensam kanin. De allra flesta människor jobbar dagtid och kaninen får då vara ensam stora delar av dagen. Viktigt att veta är också att en människa aldrig kan ersätta en artsfrände.

 


Text: Fanny Arvendal © Kaninmagazinet 2014
Foto: Jennie Henriksson

 

 


Kommentarer
Postat av: ML

I er text som handlar om likheter och skillnader mellan tam- och vildkanin kallar ni dem för kolonidjur, det kanske vore bra att ändra för att inte sprida förvirring :) Tack för en toppensida i övrigt!

2014-04-29 @ 12:44:43
Postat av: Emilia

Hej! Läste detta i
SJVFS 2014:17
Saknr L 80
Utkom från trycket den 3 juni 2014

Allmänt om hållande av kaniner och gnagare
1 § Gnagare, utom guldhamstrar, ska hållas i par, av samma eller motsatt kön, eller i grupp. Detta gäller inte om det finns särskilda skäl.
Tidpunkten för, och tillvägagångssättet vid, sammanförandet av djur till par eller grupp ska väljas med hänsyn till djurens art, ålder och kön samt andra omständigheter, så att risken för osämja minimeras.
Allmänna råd till 8 kap. 1 §
Kaniner bör hållas i par eller grupp, när så är möjligt. Par och grupper av kaniner eller gnagare bör sättas samman av unga djur och hållas stabila. Om vuxna djur ska sammanföras bör buren eller inredningen ändras så att den upplevs som en okänd plats för alla. Vuxna honor med diande ungar bör inte sammanföras i nya grupper. En grupp bör inte bestå av fler än tio vuxna djur. Djur som hålls i par eller grupp bör ha tillgång till gömställen eller föremål som ger dem möjlighet att komma utom synhåll för varandra. Könsmogna okastrerade hanar bör inte hållas till- sammans. En hona bör inte kontinuerligt hållas tillsammans med en könsmogen okastrerad hane om det riskerar innebära att honan utsätts för hälsostörningar på grund av upprepade betäckningar och födslar.
Unga kaniner bör könsorteras senast vid 12 veckors ålder.

Mvh Emilia

Svar: Hej!
Jag vet inte riktigt vad du ville få fram med kommentaren, men vi känner till vad som står i L80 och vi nämner även det i denna artikel :) Lite senare kommer det en artikel med utdrag ur L80.

Mvh Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-09-02 @ 17:16:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback