bloglovin

Skada på hornhinnan

Eftersom kaninen har utåtstående ögon är det väldigt lätt för dem att skada sig. Ett vanligt beteende vid stress eller rädsla är att dem spärrar upp ögonen, vilket kan leda till skada.


Skadar kaninen ögat kan den få ett hornhinnesår. Infektion eller nedsatt tårproduktion kan också leda till ett sår men det är inte lika vanligt.
Eftersom kaninen spärrar upp ögonen när dem blir rädda är det lätt hänt att den skadar sig när den springe okontrollerat runt i sin bur, det är lätt att skada sig på inrendingen då.
Det finns även medfödda skador som kan skada hornhinnan, som bland annat inrullade ögonlock eller inåtväxande ögonhår.
 
 
 
 

Oftast kan man se på ögat att det är skadat, det ser grågrumligt ut. Men ibland syns det inte, kisar kaninen med ögat eller om det är väldigt rinnigt vet man att någonting är fel.
 

När det är dags att besöka veternären fastställer dem en diagnos genom att färga hornhinnan med flourecein, ett färgämne. Är hornhinnan skadad fäster sig färgen och man ser vart skadan är och hur omfattande den är. Är det ingen skada, ja då rinner färgen bara av.


Uppsöker man inte veterinär kan det vara väldigt smärtsamt för kaninen att leva med detta, det kan även uppstår allvarligare komplikationer om man väntar för länge.
Det är alltid viktigt att kontakta veterinär när man ser att någonting är fel.


Skulle det vara en liten skada på hornhinnan kan man enkelt behandla det med antibiotika ögondroppar. Vanligtvis brukar man ge ögondroppar med atropin till andra djur, det förebygger djupare in i ögat. Men eftersom kaniner bildar ett enzym som bryter ned atropin är det ingen ide att ge detta.


Är det en allvarlig skada kan man behöva operera. Finns det lösa flikar på hornhinnan måste man ta bort dem.
 

Efter ett par dagar ska man följa upp behandlingen för att se att allt läker som det ska, man färgar ögat igen för att se att såret har krympt.
Hornhinnesår brukar läka sätt snabbt.
 
 
 

Om såret berodde på skräp eller ögonhår som växt inåt måste man ta bort detta. Man bränner bort ögonhår och har kaninen inrullade ögonlock opererar man detta.
 

Se till att kaninens miljö är så säker som möjligt, se till att det inte finns vassa föremål eller annat dylikt i buren som kaninen kan skada sig på.Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014
Foto: Anonym Uppfödare

Källa: Veterinären.nu

Kommentarer
Postat av: Anonym

Den "tråden" på ögat är det också en skada? För mon kanin har så :(

Svar: Menar du längst in vid ögat? Nej alla kaniner har så. :)För snabbast svar kan du skriva i frågelådan i högra spalten. /Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-04-01 @ 19:46:45
Postat av: Anonym

Kan jag få ett svar? :( är lite orolig här

2014-04-03 @ 06:38:04
Postat av: Anonym

Ja det menade jag:) tack så jätte mycket för svaret! :) kom inte på det med frågelådan förns nu.

2014-04-03 @ 17:29:59
Postat av: Elsa

Hej min kanin är röd runt båda ögonen vad kan det vara

Svar: Kan vara lite olika saker. Besök en veterinär.
Kanin Magazinet

2015-08-11 @ 11:47:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback