bloglovin

Ta hand om en kanin med synfel

Misstänker du att din kanin är blind eller påväg att bli är det viktigt att du kontaktar en veterinär för en undersökning.
Att kaninen springer in i väggar eller andra saker är ett varningstecken.

Det första man brukar föra är att fastställa att det inte rör sig om någon parasit, så som E.cuniculi.
Den kan orska synfel. Blir pupillen gul/vit kan det röra sig om en bakterie eller parasit infektion.
Ser det gul/vita ut att vara mer ytligt på ögat kan det vara en skada på hornhinnan eller en infektion, det är mycket smärtsamt och man ska uppsöka veterinär direkt, det brukar finnas effektiva behandlingar.
Kaninen kan även få förtätningar djupt i ögat och det är mycket svårbehandlat. Kaninen har inte ont av detta utan kan leva ett normalt liv ändå.

Blir kaninen blind eller har synfel är det viktigt att burinredningen alltid är likadan, just för att det ska vara lätt för kaninen att hitta. En blind kanin vill utforska som en kanin med syn, hitta på nya saker med din kanin/ta den till nya platser men kom ihåg att alltid finnas där och passa kaninen. Den klarar sig inte lika bra själv längre.

Det är mycket viktigt med mänsklig kontakt och en tröst för den handikappade kaninen kan vara att få en burkompis.
 
Synen är bara ett av kaninens sinnen, de andra sinnena måste fortfarande stimuleras lika mycket som hos en kanin med syn. Tala tyst när du närmar dig en blind kanin så den inte blir rädd. Spendera mycket tid vid buren,sitt och klappa och prata.
Det du ska tänka på är att inte lyfta kaninen allt för mycket, det är väldigt läskigt när den inte kan se (om du inte vet att din kanin reda är väldigt bekväm med att du bär den, då kan det gå an)
 
Du kommer ständigt att lära dig hur du ska anpassa dig till kaninens handikapp och hur kaninen anpassar sig och lär sig, du kommer att du hur intelligent kaninen faktiskt är.
 
 
 
 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!

 
 
 
Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014
Foto: Maria Frykstedt
källa: http://www.medirabbit.com/

http://www.lagomorphs.com/blindness.pdf
 

Kommentarer
Postat av: Ida

Hej, min kanin Grädde (fyller 6 år i september) har haft problem med sitt höger öga i många år, har sökt upp läkare men han lider inte av det och det går inte att göra något åt det. Idag märkte jag att hans högra ögas pupil är helt vit och fattar att har blivit blind. Vad ska jag tänka på och hur ska jag gå vidare med han, han är pigg och glad för övrigt, man ser inte så tydligt att han är blind men jag som känner han ser en liten tidens till det på sättet han rör sig (han har också blivit hård i magen om det har något med saken att göra, han ska bara få hö och vatten i några dagar) tacksam för svar hälsningar en orolig kanin ägare

Svar: Hej! Omedelbart in till veterinär. Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-05-24 @ 22:29:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback