bloglovin

Tävlingsreglemente

Nordisk Kaninstandard är den som skall följas när man talar om kaninutställning. Här i står hur en enskild ras ska se ut samt för vilka saker man ger poängavdrag. Inom kaninhoppning finns det inte en exakt motsvarighet men "Tävlingsreglementet" är likt Nordisk Kaninstantard en samling av regler som man på tävling måste följa.

 
 
 
 
 
Visste du att?
Du som medlem och som tävlar är skyldig att känna till tävlingsreglementet i stora drag.
 
Vad är tävlingsreglementet för något?
Som nämnts är tävlingsreglementet en samling med regler som gäller vid en kaninhoppningstävling. Det är helt enkelt en regelbok där alla regler står skrivna. 
 
Vad finns det för regler inom kaninhoppning?
Det enkla svaret på frågan är "läs reglementet". Reglementet innefattar allt från titlar och SM till ålder på kanin, kaninhantering, tävlingsformer, bedömning och mycket mer. 
 
Det man ska komma ihåg är dock att allt inte kan stå i reglementet. Det räcker inte att kunna tävlingsreglementet för att vara en duktig förare, du måste ju öva också!
 
För vem är tävlingsreglementet till för?
Svaret på den frågan är först och främst: våra kaniner!
 
Vem har använding av tävlingsreglementet?
Varje utbildad domare inom Sveriges Kaninhoppares riksförbund ska vara mer än bekant med reglementet. Han/hon ska kunna vad som står i reglementet och om inte, veta vart han/hon kan hitta svaret i reglementet. Exempelvis kanske man på rak arm inte kommer ihåg vilken maxhöjden är i medelsvår, men du ska veta att du som domare hittar det du söker i reglementet. 
 
 
 
 
Vad händer om tävlingsreglementet inte följs?
Vid varje paragraf i tävlingsreglementet står det också vad som händer om man inte följer den specifika regeln som man bryter mot. Det vanligaste är att man får en varning och sedan om man inte upphör att bryta mot reglementet blir man antingen utesluten eller diskvalificerad. 
 
Vart hittar jag tävlingsreglementet?
För SKHRF hittar du reglementet på deras hemsida, http://www.skhrf.com. Reglementet finns som pdf fil att ladda ner (se under föreningen).
För SKAF KH kan du hitta deras reglemente på http://skafkh.se/. (se ner under tävling). 
 
De två förbunden har olika reglementen. De skiljer sig åt en aning med en del regler samtidigt som det i grund och botten finns många likheter. De är båda till för att inga kaniner ska fara illa. 
 
 
Text: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014
Foto: Nathalie Månsén
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback