bloglovin

Flugfritt i kaninstallet

Nu börjar visserligen sommaren gå mot sitt slut och flugorna börjar så sakteliga bli färre, men här kommer några tips på vad du kan göra för att nästa sommar ha i princip flugfritt hos kaninerna.

 

Gör miljön så otrevlig som möjligt

Till att börja med är det viktigt att vara noga med hygienen, flugor trivs där det är smutsigt, dvs där kaninen kissar och bajsar och genom att städa så ofta som möjligt bidrar du till en ogynnsam miljö för flugorna. Om du har för vana att städa ut hela buren en gång i veckan under de kalla månaderna bör du öka till kanske 2-3 gånger i veckan under den varma årstiden.

 

 Foto: Elin Törnquist

 

Byt strö

Ett annat sätt för att göra det otrevligt för flugorna är att byta strö under sommaren. Flugor är inte alls lika förtjusta i torv som de är i spån och halm och dessutom är torven sval och skön för kaninerna att ligga på. Dock har den egenskaper som gör att man kanske inte vill använda den under hela året – torven är nämligen ganska dammig av sig och kan vara svår att få tag på, åtminstone i mindre förpackningar.

 

Desinfektionspulver

På marknaden finns något som heter Stalosan F, ett miljöförbättringsmedel som verkar genom att göra det ogynnsamt för olika mikroorganismer (bakterier, coccidier, svampar m fl) samt maskägg och fluglarver. Detta medel strör man på botten i buren, gärna i samband med att man städar den. Stalosan F finns bland annat på Granngården, i en rätt stor förpackning (8 kg) som räcker länge, även om du har många kaniner, och kostar strax under 200 kronor.

 

Om du redan drabbats

Har du redan fått problem med flugor finns på Granngården eller på stormarknader också de klassiska klisterlapparna för djurstallar som hängs upp i taket och som flugorna fastnar på när de sätter sig där. Dessa är effektiva om du redan fått problem med flugor i stallet då de andra tipsen är som mest effektiva innan flugorna väl fått fäste.

 

Slutligen

Det är jätteviktigt att du varje dag kollar igenom varje kanins könsorgan/analöppning då fluglarver snabbt får fäste där och kan lätt och snabbt göra kaninen sjuk. Det är också av denna anledning det är viktigt att hålla kaninstallet flugfritt, förutom att det känns så mycket fräschare och trevligare.

 

 Foto: Elin Törnquist
 

 

Text: Evelina Aronsson © Kaninmagazinet 2015

 


Kommentarer
Postat av: Embla

Om inte man kan köpa "flugfångare" så kan man ta ett fat med sirup. då sätter sig flugan där eftersom det luktar gott och sen fastnar den :)

Svar: Tack för tipset!
Kaninmagazinet

2017-09-19 @ 14:17:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback