bloglovin

Fluglarvsangrepp

På sommaren kryllar det av flugor ute och det ökar risken för fluglarvsangrepp på kaninerna.
Flugorna vill lägga sina ägg i fuktiga och näringsrika miljöer som till exempel kaninens bakdel eller öppna infekterade sår. Har kaninen diarré, mycket bajs/kiss i rumpan så ökar det risken väldigt mycket för fluglarver.

 

Orsak
Största anledningen till detta är att kaninen har lortig bakdel vilket oftast beror på felaktig skötsel.
En kanin som är överviktig och inte riktigt kan tvätta sig själv får oftast stora klumpar i bakdelen med avföring - lockar till sig flugor
En kanin som fått för mycket av någonting grönt vilket leder till diarré - lockar till sig flugor.
Många förväxlar detta med invärtes parasiter, skillnaden är att fluglarver kommer utifrån, och invärtes parasiter "mask" kommer inifrån.
Har du en frisk kanin i god kondition som är ren, behöver du aldrig oroa dig för fluglarver.

 

Symptom
När en kanin väl drabbas av fluglarver går det väldigt fort, därför är det inte alltid man hinner reagera. Det är alltid viktigt att man uppmärksammar sig på kaninens beteende.
Utekaniner som sitter i en hage blir inte alltid upplyfta, och då är det svårt att missa om det sitter massa kletigt bajs i bakdelen.
När man att kaninen sitter still, ser ut att må dåligt och inte vill äta, då förstår man att någonting är på tok. När kaninen sedan lyfts upp ser man massa vita larver runt svansen, anal och könsöppningen, även ibland på låren.

 

Diagnos

Ställs via utvärtes undersökning

 

Behandling
Tyvärr är det väldigt svårt att behandla. Det ser alltid lindrigare ut än vad det är eftersom det påverkar kaninen mest invärtes.
När kaninen tydligt visar att den mår dåligt och man ser vilken fluglarvsmassa den har fått är det alltid bättre att avliva kaninen direkt.
Märker man av detta tidigt och kaninen fortfarande är relativt pigg så kan man disskutera behandling, men självklart finns det risker och det är kostsamt. Kräver även behandling av dig som ägare efteråt.
Då kommer veterinären att söva ner kaninen för att rensa bort alla larver, raka bort all kladdig, blöt päls samt behandla dem utvärtes sår larverna orsakat. Kaninen behöver allmän understödjande behandling, smärtstillande, antiparasitär behandling och antibiotika.
Stödmatning kan behövas flera gånger om dagen, rengöra kaninen och torka bakdelen. Smörja med skyddande salvor på den såriga huden.

 

Självklart måste man åtgärda de underliggande orsakerna till att detta inträffade. Se över kaninens hälsa och kost.

 


Förebyggande
Motionera kaninen regelbundet, utfodra på rätt sätt och se alltid till att kaninen är ren och torr. Håll utkik efter sår eller skador i huden.

 

För att se bilder på fluglarvsangrepp:
Angrepp på kön
Angrepp vid öga

 

Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!


Text: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2014
Foto: Hendrika Palm
Källa: Veterinaren.nu
http://www.djurklinikenroslagstull.se/

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback