bloglovin

Genbank

En genbank är en godkänd uppfödning för hotade kaninraser. Syftet är att bevara den hotade rasen. Dessa raser är Gotlandskanin, Mellerudskanin och Svensk päls. Genbank finns inte bara hos kaniner, utan även hos flera andra djurarter, så som höns, får och grisar. 
 
 
För att få driva en godkänd genbanksuppfödning måste man vara medlem i en förening. För Gotlandskanin och Mellerudskanin är man medlem i Föreningen Gotlandskanin och för Svensk Päls är man medlem i Svensk Pälskanin, som även har ett samarbete med SKAF. Uppfödaren skriver ett kontrakt med föreningen och åtar sig då att föda upp kaninerna enligt föreningens regler. 
 
 
Mellerudskaniner på Nordens Ark
Foto: Emma Almquist
 
 
Kaninerna en genbanksuppfödning, måste ha vara registrerade genbanksdjur och ha ett genbanksintyg. Att de är registrerade innebär att deras identitet finns i ett register. Uppfylls inte detta får inte kaninen användas till avel inom genbanken. Genbanksdjur får inte heller någon känd missbildning eller sjukdom för att få användas i avel.
 
 
I en genbank är det viktigt att hålla djuren friska och att låta dem bevara sitt naturliga beteende. Därför har föreningarna egna rekommentationer på burmått samt har krav på att djuren ska hållas i anläggningar där de kan stimuleras på ett naturligt sätt, tex stor en hägn tillsammans med andra kaniner. Inga nya djur kan föras in i gården annat än i form av avkommor till de djur som redan finns inom genbanken. Det rekommenderas inte att avelsdjur tillfälligt lämnar genbanken, detta för att inte riskera att utsätta dem för sjukdomar. 
 
 
Hos Mellerudskaninen och Gotlandskaninen finns det ingen direkt rasstandard. Det enda som är viktigt är att de är renrasiga och friska. Därför kan kaninerna variera enormt i utseende och kroppsbyggnad. Gotlandskaninen finns dessutom i alla möjliga teckningar och färger. Mellerudskaninen finns i svart/vit holländartecknad samt vit rödögd. Svensk Päls har däremot en rasstandard och ska, förutom att vara registrerade i genbanken, ha stamtavla samt vara stambokförda. Dessa kaniner är svarta med vita stickelhår. 
 
 
Holländartecknad Mellerudskanin.
Foto: Ronja Ribacke
 
 
Vill du veta mer om genbanker, eller kanske till och med starta en egen? Det behövs fler genbanksuppfödare! För Gotlandskanin och Mellerudskanin, besök http://gotlandskaninen.webnode.se/ och för Svensk Päls besök http://www.svenskpalskanin.nu/ (hemsidan verkar dock vara under uppbyggnad alt inte aktiv, men kontaktuppgifter finns)
 
 
Text: Fanny Arvendal © Kaninmagazinet 2014
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback