bloglovin

Kanin tillsammans med marsvin - fungerar det?

Det är ganska vanligt att man ser kaniner och marsvin som bor i samma bur. Framförallt i djuraffärer är det väldigt vanligt och största anledningen är troligtvis för att spara utrymme. För privatpersoner är syftet att djuren ska ha sällskap av varandra. Men hur vettigt är detta egentligen?  Kanin och marsvin kan tyckas vara ganska lika, men det är faktiskt ganska mycket som skiljer förutom det faktum att de tillhör olika ordningar i systematiken.
 
 
 
 
För det första är det lag på att marsvin ska ha sällskap av andra marsvin. Kaniner rekommenderas också sällskap men får ändå enligt lag bo ensamma. I naturen lever kaniner i kolonier på stora ytor och är väldigt tydliga när de gäller revir. Marsvin lever i täta flockar på mindre utrymmen och är mycket beroende av varandra. Detta kan leda till att en kanin lätt kan bli ilsken mot ett marsvin. Ett marsvin är mindre än en kanin (allt som oftast) och blir lätt underlägsen när bråk uppstår. Om kaninen träffar marsvinet med sina starka bakben kan konsekvenserna bli förödande. Om kaninen visar dominansbeteende genom att rida så kan kan dess tyngd skada marsvinet. 
 
 
Marsvin som har fått ett bett i örat av en kanin
 
 
Kostmässigt är det ingen större skillnad förutom de faktum att marsvin behöver dagligt tillskott av C-vitamin. Detta sker dels genom torrfoder men till största del genom grönsaker. Något som innehåller mycket C-vitamin är olika typer av kål. För kaninmagar är kål ingen höjdare. Även marsvin är känsliga för stora mängder kål, men kaniner är snäppet känsligare. I övrigt är det ingen risk att kaninen får i sig för mycket C-vitamin då överskottet kissas ut. Vad man också kan tänka på är att marsvin har lätt för att drabbas av urinsten - något som bildas av höga halter kalcium. Kaninpellets innehåller oftast högre mängder kalcium än marsvinspellets. Det är vanligt att man inte ger pellets alls till marsvin pga detta.
 
Kaniner kan ha en naturlig bakterie i sina luftvägar - bordetella. Denna bakterie är dessvärre farlig för marsvin och kan ge dem kraftiga lunginflammationer. Detta är inte så vanligt förekommande, men det är helt klart något man bör ha i åtanke - Är det värt risken?
 
 
Till sist, som tidigare sagt - kaniner och marsvin är olika djur. De pratar inte samma språk och kan därmed inte kommunicera på samma sätt som med en artfrände. Vill man att sin kanin (eller sitt marsvin) ska ha sällskap så är alltså en artfrände det absolut bästa. För man vill ju sitt djurs bästa, eller hur? 
 
 
Text: Fanny Arvendal © Kaninmagazinet 2014

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback