bloglovin

Kaniner och barn

Kaninen är ofta det första djuret man har som barn och kaninen är enligt många det perfekta barndjuret. Lagom stort, lagom ansvar. Ett levande gosedjur som hjälper barnet mogna. Men en kanin är ett så mycket mer ansvarskrävande och komplext djur än många vet. Men med ansvaret kommer en underbar relation till ett djur. Är den verkligen det perfekta barndjuret?
 
 Foto: Sanna Svärd
 
Innan vi ens börjar diskutera kaniner och barn måste vi fastställa att det alltid är en vuxen som har det yttersta ansvaret för kaninen. En person under arton år får inte ingå avtal, enligt 12:1 Föräldrabalken, och kan därmed inte själv giltigt köpa ett djur och stå som ägare. Det är också så att ett barn under 15 år inte är straffmyndig, utan det är förmyndarna som kommer stå tillsvars om djuret missköts.
 
 Foto: Liselotte Lood
 
Som ni kan läsa om här på kaninmagazinet har en kanin väldigt många olika behov och är allt annat än ett simpelt djur. Kaninen kräver mycket aktivering/motion varje dag, en ren och städad bur, en god kost och social kontakt. Det är helt enkelt en hel del saker som krävs av ägaren, varje dag, hela året. Ansvaret ägaren har är alltså stort, för stort för ett barn att ha på sina axlar. Därför är det viktigt att det är en vuxen som ansvarar för att kaninen mår bra.
 
Det är inte ovanligt att barn tröttnar på sin kanin, ofta eftersom att det kräver en hel del arbete att ta hand om den. Speciellt när sysslorna kring kaninen krockar med andra aktiviteter eller är extra jobbiga tex pga väderförhållanden kan intresset slockna ganska fort. Dessutom lever kaniner väldigt länge, under tiden som barnet går igenom många olika stadier i sin mognad. Detta kan också vara en anledning till att kaninen plötsligt inte är intressant längre. Därför är det viktigt att den vuxne som har hand om kaninen också har ett stort intresse, så att kaninen inte plötsligt får mycket mindre uppmärksamhet bara för att barnets intresse inte är stabilt.
 
Foto: Sanna Svärd
 
En kanin är billig att köpa in, priserna ligger allt mellan 50-1500 kr. Dessa priser går knappt att jämföra med inköpspris för tex en hund eller katt, dessa ligger enormt mycket högre. Troligtvis är det pågrund av detta som kaninen anses vara ett billigt husdjur att äga, men det är inte helt sant. Visst är kaninen en grovfoderomvandlare, och hö är väldigt billigt. Dock vill den äta bra foder (fast bara lite varje dag), ha ett hem av god kvalitet och framförallt, den vill att du tar hand om den om den blir sjuk. Veterinärkostnader för en kanin går snabbt upp väldigt högt. På kaninmagazinet har vi en översikt över vad en kanin kostar att äga, men tänk på att ni måste fundera över veterinärkostnaderna också. Hur som helst kommer vi fort upp i summor som mindre barn inte har, och om man räknar in veterinärkostnader så är vi uppe i siffror som många unga tonåringar saknar. Det finns allt för många unga kaninägare som vill ta sin kanin till veterinären men som inte har råd att göra det, och föräldrarna vill inte hjälpa till att betala för "barnets kanin".
 
Sedan finns det en punkt som främst gäller mindre barn. Kaniner är ömtåliga flyktdjur, som lätt kan skada sig eller blir väldigt rädda om de hålls fel. Kaniner som inte får ordentligt stöd under bakdelen vid lyft kan sparka i luften och av misstag bryta ryggen. De skadar sig väldigt lätt om de skulle bli tappade, det finns många historier om kaniner som tappats och fått tandskador eller ryggskador. Dessutom är barn impulsiva och tänker inte alltid innan de gör saker, vilket kan vara farligt för ett litet och ömtåligt djur.
 
För barnets skull ska man dessutom tänka på att kaniner inte riktigt kan säga ifrån "litegrann". När kaninen blir pressad leder det ofta till panik, som kan resultera i bett. 
 
Foto: Malin Hultman
 
Att växa upp med djur är underbart! Barn som har djur runt sig under sin uppväxt är ofta ute mer, mindre allergiska och är bättre på att ta ansvar. Ett djur kan vara den tröstande vännen ett ledset barn behöver, och den ständigt glada kompisen att hitta på roliga saker med. Vi på kaninmagazinet tycker absolut att kaniner är jätteunderbara djur som är jättebra för barn, men det ska inte vara barnets djur. Kaninen ska inte köpas till barnet, eftersom att barnet inte är moget för att ta ansvar för det eller planera för en lång framtid tillsammans med det. Vid inköpet ska man planera för hela kaninens liv, något som man inte kan göra om man inte själv tänker ta hand om det. Den vuxne ska ha ett intresse och även köpa kaninen till sig själv, annars är inte köpet ansvarsfullt.
 
Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014

Kommentarer
Postat av: Elin

Väldigt bra artikel! Många glömmer ibland att kaniner är som vilket annat djur och kräver mycket ansvar och tid.
Jättebra skrivet!

2014-12-14 @ 10:00:04
URL: http://starsbilder.blogg.se
Postat av: Tyra

Förstår inte att det inte skrivs mer överallt om sånthär när det kommer till alla djur. Vi har precis skaffat två kaniner (som inte bor ihop än men tanken är att de ska de om de kommer överens) till våran äldsta dotter. Eller vi säger att det är hennes för att det är viktigt för henne men jag och min man hjälps åt och vi har ett stort djurintresse. Hur mycket man än läser på eller försöker förklara innan så tror jag inte ett barn kan först vilken tid det tar och att det faktiskt inte är så kul att byta vatten varje dag osv. Hade vi själva inte haft ett stort djurintresse (med både hund och katt också) så skulle vi aldrig låtit skaffat något djur "till" våran dotter.

2014-12-14 @ 19:32:50

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback