bloglovin

Inavel VI - Genetisk variation

Vi tar den här artikelserien i små steg. Här kommer del sex och nu är det dags att använda våra kunskaper. I denna del går vi in på varför det är viktigt att ha flera olika gener i genparet (heterozygot).

 

Flera olika gener – en fördel

Nu kan vi börja förstå en eller egentligen två av de stora nackdelarna med inavel. Som du kan se i bilden så har kaninen som inte är inavlad fler olika alleler (varianter av gener) än kaninen som är inavlad (räkna antalet olikfärgade gener/alleler).

 

Det har visat sig att det är till stor fördel att ha flera olika varianter av gener (alleler) alltså att vara heterozygot.
 
Ett exempel som enkelt förklarar detta är att tänk att varje gen (färgkula) kodar för ett protein som bildar en sorts antikroppar. Antikroppar är vad immunförsvaret använder för att försvara kroppen mot infektioner. Då kan kaninen med fyra olika typer av gener (fyra olika alleler) bilda fyra olika typer av antikroppar. Den inavlade individen har endast tre olika alleler och kan således endast koda för tre olika antikroppar. Desto fler typer av antikroppar en individ har desto fler olika infektioner kan immunförsvaret försvara sig mot = fördel för individen.
 

Immunförsvaret påverkas således negativt av inavel.

 

 

Genetisk variation är ett uttryck som ofta används inom genetiken. Kaninen som har flera olika gener (ej inavlad) har en större variation av gener (4st) jämfört med den inavlade individen som har 3st olika gener. Den icke inavlade individen har således en större genetisk variation (fler varianter) än den inavlade individen.

 

Text och bild: Sandra Magnusson


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback