bloglovin

Johannesbröd

Som smådjursägare är du säkert redan bekant med denna ärtväxt, även om du troligtvis oftast ser den torkad och skuren i småbitar. Den doftar väldigt trevligt och kaniner brukar med stor glädje knapra i sig bitarna. 
 
 
Johannesbröd (latin: Ceratonia siliqua) är ett stort (upp till 15 m högt) och vackert träd som växer i medelhavsområdet. Namnet har det fått av bibelberättelsen om Johannes Döparen som bodde i öknen och livnärde sig på gräshoppor och frukten från detta träd. Frukterna är långa och läderartade baljor som när de mognar antar en mörkbrun färg. Inuti baljorna sitter en prydlig rad med kärnor. Dessa kärnor har gett upphov till en egen enhet; nämligen karat (av arabiskans ord för kärna). Tack vare sin konstanta vikt (1 kärna väger 0,2 g) användes de för att väga upp bl.a. guld, kryddor och ädelstenar förr i tiden.
 
 
Vore det inte för frukternas baljform skulle det vara svårgissat att detta träd är en ärtväxt.
 
 
 
Numera används frukterna som bl.a. substitut till kakao, som människogodis och till djurfoder. Johannesbröd är ganska sött och ska inte ges annat än som godis till kaniner. Men baljorna innehåller även gott om fosfor, kalcium, vitamin A och B. Dessutom är det hårt att tugga vilket gillas!
 
 
 
Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014 

Kommentarer
Postat av: kerrie

Mina kaniner älskar johannesbröd :-)

2014-02-20 @ 03:52:23
URL: http://vimeddjur.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback