bloglovin

Klotänger

Det finns många olika kloverktyg på marknaden, allt från simpla sekatörer till slipar och tänger med inbyggda värmesensorer. Vilken passar bäst för dig och din kanin?
 
 
 
<-- "Vanliga" klotänger & Giljotinmodell -->

 
På de flesta kaninraser är de mer avanserade verktygen och tängerna för osmidiga och klumpiga för att spejsade funktioner ska kunna kompensera upp. Det brukar räcka gott och väl med de billigaste små varianterna (som kan hittas på katt-/smådjurs- eller fågelavdelningen i zooaffären) av sekatör- eller giljotinmodell. Men en vanlig sax duger inte! Det ska vara en tång som omsluter klon hela vägen runtom och skär ordentligt utifrån och in. Med en sax är risken stor att du slinter. Dessutom riskerar klon att splittras och flisas upp vilket kan bli riktigt besvärligt.
 
 
Kriterier för en bra klotång:
  • Vass - Du ska inte behöva kämpa för att trycka av klon, den ska utan problem skäras av med vanlig handkraft. Det ska vara möjligt att hyvla en liten liten skiva i taget med raka och rena snitt. En slö tång ökar riksen för flisor. De flesta tänger slöas ner med åren men normalt håller de sig tillräckligt bra åtminstone en kaninlivstid.

  • Smidig - Den ska vara enkel att vinkla som du vill och inte så klumpig att den skymmer sikten och gör det svårt att veta var pulpan befinner sig.

  • Stabil - Den får inte skackla iväg på egna äventyr.

  • Bekväm - För dig alltså, det blir jobbigt om tången ger skavsår redan efter en halv tass.
 
Tången ska vara tillräckligt grov för att utan problem orka igenom klon och samtidigt så nätt och smidig att du kan se och ha kontroll över det du klipper.
 
 
 
De vanligaste klotängerna ser ut på detta vis och är en slags sekatörmodell. Dessa finns i många olika variationer och storlekar: vissa är utrustade med en stopplatta som förhindrar att du klipper för långt bak, andra har regelbar maxöppning och många av de större har någon form av fjäder som gör dem enklare och mjukare att öppna. 
 
Allra bäst är det om skänklarna är fästa med en regelbar skruv, det ger dig möjlighet att dra åt eller byta ut den när tången börjar kännas ostabil. De minsta tängerna är oftast popnitade och när de väl börjar bli dåliga finns det tyvärr inte mycket att göra.
 
 
 
Giljotinmodellen har en öppning för att placera klon i och skäret skjuts ut inifrån när den rörliga delen trycks ner. Observera att tången bör hållas som på bilden här ovan; med den stela delen mot handflatan och den rörliga så att den enkelt kan regleras med fingrarna. 
 
Detta är en riktigt trevlig och bekväm modell, särskilt till de större kaninerna. Dock så har den fler rörliga delar än sekatörmodellen = mer som kan gå sönder.
 
 
Så håller klotången längre:
Sköt om och vårda dina tänger genom att ta bort smuts efter klippningarna, smörj lederna emellanåt och dra åt skruvar när de börjar släppa. Och låt dem inte ligga ute och rosta!  
 
 
 
 
Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback