bloglovin

Klass S

Vill du prova på hur det är att ställa ut men din fina kanin råkar vara feltecknad eller en blandras? Även om kaninen saknar stamtavla och du inte är medlem i förbundet har du möjlighet att göra det - i Klass S. Kaninen ska vara minst 4 månader gammal och fullt frisk.
 
 
Detta kallas ofta PET-klass, Drop-in-utställning, Kel-, Sällskaps- eller Gårdskaninbedömning och sker mest för skojs skull. Ibland anordnas Klass S i samband med vanlig utsällning. Oftast krävs ingen föranmälan (du anmäler dig på plats) och avgiften är lägre. Den som dömer har stor kunskap om kaniner men behöver inte nödvändigtvis vara en utbildad domare. Här läggs inte fokus på rastypiskhet (kaninen behöver inte ens vara renrasig) utan istället på kaninens charmighet och hur välvårdad den är.
 
 
 
 
 
Exempel på bedömningspunkter:
  • Kroppsform
(10)
  • Presentation/Charm
(10)
  • Päls: täthet
(10)
  • Päls: kvalitet
(10)
  • Färg
(10)
  • Kondition och vård
(10)
Högsta möjliga poäng = 60
 
 
Kolla igenom kaninen ordentligt innan utställningen (ögon, öron, päls, kön, tassar, klor) så att allt står rätt till. Bra saker att tänka på: lagom hull, ej fällning, ren bur, klippta klor.  
 
På utställningsdagen sitter kaninen vanligtvis i sin egen transportbur inför bedömningen.
 
 
Även om detta inte är lika "seriöst" som en ordinarie utställning så ger det en bra möjlighet att få inblick i hur kaninutställningar går till. Dessutom är det ett utmärkt tillfälle att ställa frågor och få tips från kunniga människor.
 
Och det ju alltid kul att få bekräftat att en har ett välmående djur!
 
 
Om din lokala kaninavelsförening inte brukar anordna bedömning av gårdskanin kan du kontakta dem och önska, fler som visar intresse - fler anledningar för dem att uppfylla önskningarna.
 
 
 
 
 
Text & foto: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2013

Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman

Kommentarer
Postat av: Anonym

Är det bara och åka iväg till en PET-klass och ställa ut eller måste man göra massa saker? :P

Svar: Det brukar vara drop-in vid en speciell tid, inget krångel. Kolla med din lokala kaninavelsförening hur de brukar göra och om och när de arrangerar sådant :)
Kanin Magazinet

2014-01-21 @ 22:19:43
Postat av: pau

det står på sakfs hemsida att de går att ha max 50 poäng. Ungefär vad kostar de? Hur ofta anordnas de ungefär? Vilken hemsida kan man gå in och se de på? Jag är med hos stockholms kaninhoppare men de står ju inget om utställningar där såklart.

Svar: Finns olika keldjursbedömningar . Vad det kostar beror på klubben, runt 40kr brukar vara vanligast.Det är skaf som håller i utställningarna så kika på din lokala förening, alla hittar du på skaf.info.
Så stockholms kaninavelsförening.
Kanin Magazinet

2014-01-22 @ 18:43:20
URL: http://pauan.bloggplatsen.se
Postat av: Saga

Hej! Min kanin och jag vill vara med men han har ett litet bettfel, han har inte ont eller så och man behöver inte slippa ner hos vetrinären utan han saknar en tand. Får han ändå vara med?

Svar: Hej, tyvärr tror jag att han skulle bli nollad.
Kanin Magazinet

2014-12-24 @ 19:21:01
Postat av: elsa

hej jag vill gå på en keldjursbedömning och jag har lite frågor: Måste man kolla så att kaninen inte har någon bettfel eller går det att åka endå?

I kaninhoppning så får man ju inte ha spån. Får man ha spån i transportburen när man är på en keldjursbedömning?

När man bär fram kaninen ska den ha sele på sig då eller ej?

Måste kaninen ha vattenskål eller kan man ha vattenflaska?

Svar: Kaniner med bettfel blir nollade. Så det är ju en god idé att kolla bettet innan ni beger er. Kontrollera bettet med jämna mellanrum oavsett. Ja, du får ha spån i transportburen men jag skulle inte rekommendera det. Det skräpar något otroligt, inte kul för någon. Nej, kaninen ska inte ha sele. Vattenflaska är smidigast när man är ute och åker. Det finns små vattenflaskor att köpa som är enkla att montera på transportburen.
Kanin Magazinet

2015-12-27 @ 21:12:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback