bloglovin

Vitscheck - klassiskt utseende

Hur ser en vitscheck ut egentligen eller kan en kanin so ser brokad eller manteltecknad ut efter två brokade kaniner också vara vitscheck?

 
Vitscheck eller dubbelbrokad som man också kallar det ibland är en teckning som uppstår då man parar två brokade eller manteltecknade kaniner. Mer om detta kan du läsa i följande artikel: vitscheck.
I länkad artikel får du lära dig om vad som drabbar en vitscheck och hur du kan undvika att avla fram vitscheckar. Man ska komma ihåg att megacolon, den sjukdom som ofta drabbar vitscheckar är väldigt plågsamt för kaninen.
 
Hur ser en vitscheck ut?
Det råder delade meningar om detta. En del säger att även en kanin som man anser har så pass mycket färg att man skulle kalla den "brokad" eller "manteltecknad" kan vara vitscheck om båda föräldrarna är brokade. Andra menar att det endast är de ungar med mycket vitt och som nästan helt saknar färgade partier som är så kallade "vitscheckar". Sanningen är att mycket lite forskning har gjorts på ämnet kring kaniner och ingen forskning är gjord på sambandet mellan fenotyp (utseende) och megacolon.
 
Många anser att vitscheckar har ett klassiskt utseende. De saknar nästan helt färgade partier på kroppen och har ofta endast färgade öron, ögonringar samt eventuellt kindfläckar.
 
Vitscheckar?
En del uppfödare menar att en "äkta" vitscheck sällan har en hel fjäril (nosteckning) som kaninen till vänster. Att en vitscheck skulle kunna ha helt färgad nos som kaninen till höger menar många inte heller stämmer.
 
 
Äkta vitscheck?
Många menar att en vitscheck saknar ål, eller har bruten ål längst ryggen. Nosens fjäril är bruten (jämför med kaninen på föregående bild). Andra menar att kaninen ska helt sakna färg på kroppen för att kallas vitscheck.
 

Hur ska man veta?
Svaret är att vi säkert idag inte kan säga om en kanin efter två brokade föräldrar är vitscheck eller inte. Det är i vart fall inget som är vetenskapligt bevisat. Enda gången man kan säga att en kanin som ser ut som en vitscheck inte är det är om kaninen har en helfärgad förälder. Se länkad artikel ovan för att förstå varför.
 
Det bästa sättet för att veta att kaninen inte är vitscheck är helt enkelt att inte para två brokade / manteltecknade kaniner. På så sätt föds inga dubbelbrokade ungar och risken för att en unge på grund av detta drabbas av megacolon försvinner.
 
 
Text och foto: Sandra Magnusson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback