bloglovin

Att ta hand om övergivna kaninungar

Vad händer om kaninmamman dör, eller inte vill ge sina kaninungar mat, och det inte finns någon annan hona att ge ungarna till? Om du vill så kan du försöka nappa upp ungarna själv. I denna artikeln delar vi tips och trix.
 
 
Först och främst, kom ihåg att kaninmamman bara matar sina kaninungar 1-2 gånger per dygn. Oftast sker detta när ägaren inte är där. Det är alltså inte konstigt om du inte ser att mamman matar sina små, så länge de är varma och har runda magar så står allt troligen rätt till. Kaninungarna kan dö av övermatning, så var säker på att de behöver maten innan du ger dem.
 
 
 
 
Först och främst behöver vi något som kan ersätta mammans mjölk. Vanligast är att man använder någon typ av ersättning för kattungar. Som ni kan se i denna artikel så är kattens mjölk relativt lik kaninens. Vissa blandar även i lite ägg för att få upp proteinhalten och/eller laktosfri grädde för attt få upp fetthalten.
 
 
Ungarna ska ha mat ca två gånger om dagen. Använd en spruta utan metallspets eller en liten nappflaska för smådjursungar. Bland annat hos gnagarboden kan man köpa nappflaska för smådjur:
http://www.gnagarboden.se/kanin/ma-bra/diflaska-smadjur
 
 
När man matar kaninungarna så är det viktigt att man låter dem äta i sin egen takt. Detta kräver stora mängder tålamod och tid eftersom att ungarna ofta slingrar sig och inte riktigt förstår vad de ska göra.
 
 
Om honan finns kvar i livet men inte diar ungarna ordentligt så kan man försöka mata ungarna med mamman liggandes på rygg i knäet. 
 
 
 
Håll koll så att ungarna är varma och har runda magar. Vill du kan du även väga dem snabbt på en köksvåg och anteckna deras vikter då o då. Om deras magar inte är runda eller om de inte ökar i vikt så betyder det att de inte får i sig tillräckligt med mat. Här kan ni följa hur ungarna bör växa och utvecklas. Kom ihåg att erbjuda ungarna hö så fort de börjar gå utanför boet. Vid ca 5 veckor vänjer en kaninhona av sina ungar vid att dia, och därför kan även du slappna av nu.
 
 
I denna film visar en kaninägare hur hon nappar upp och tar hand om ett par övergivna kaninungar.
https://www.youtube.com/watch?v=W9CU2xG1iJg
 
 
Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback