bloglovin

Gräs istället för hö?

Sommaren är här och ute grönskar det. Många ger sina kaniner smaskigt gräs. Vissa byter ut hö mot enbart gräs, vilket får en del att rynka på näsan. Kan man verkligen ersätta hö med gräs? Svaret är Ja, med en viss modifikation.

 

Foto: Ronja Hillman
 

Enligt djurskyddslagen räknas gräs som basfoder. Vad man måste tänka på är vilken typ av gräs man ger. Gräset ute på en vanlig gräsmatta i trädgården fungerar inte som ersättning. Det är för mjukt och innehåller inte tillräckligt mycket näring. Inte heller de långa och tunna grässtrån som växer längs husväggar och träd, duger för att ersätta höet. Det som duger är det långa och grova gräset som växer på ängar eller på mindre grässlätter. Denna sort är sprängfylld med vitaminer och fibrer samt tillräckligt grovt för att hålla tänder och mage i trim.

 

 Att få beta på gräsmattan är uppskattat, men inte en ersättare till hö
Foto: Ronja Hillman
 

Viktigt att tänka på är att hö inte enbart består av torkade grässtrån. Det innehåller många gånger även andra växter. Om man ska ersätta hö med gräs är det alltså bra om man även plockar med sig andra växter utifrån. Några exempel på nyttiga och uppskattade växter är:

 

Maskrosor (både blad och blomman)
Timotej (är en typ av gräs)
Klöver (väldigt små mängder då det är gasbildande)
Kirskål
Groblad

 

Grenar och kvistar med löv på är också mycket uppskattat. För att veta vilka växter och trädslag som ska undvikas eller ges med försiktighet – kolla in vår artikel http://kaninmagazinet.se/2012/june/ge-inte-kaninen.html

 

 Förutom olika typer av gräs så består denna bunt av maskrosor och kirskål
 

Viktigt att veta är att övergången till gräs måste ge successivt (även detta står i djurskyddslagen). Är man för snabb med att bytet kan kaninerna få stora problem med magen. Se även till att ta bort det gräs som kaninen inte äter upp då det kan börja jäsa när det torkar. Blött gräs ska helst undvikas men kan ges i (väldigt) små mängder, så att det blir uppätet på en gång.

 

Artikeln är granskad och godkänd av Marianne Tornvall, leg. veterinär.

 

Text: Fanny Arvendal

 


Kommentarer
Postat av: Stina

Lärorikt inlägg!
Undrar bara varför man ej ska ge kaninen blött gräs? Själv brukar jag alltid skölja både gräs och blad innan kaninen får det. Han äter det sedan när det är lite blött, kanske inte är så smart då...?

Svar: Grejen med vått gräs är att det blir dåligt väldigt snabbt om det får ligga framme i högre temperaturer (jäsning, bakterietillväxt och andra otrevliga nedbrytningsprocesser). Vilket ställer till stora problem i kaninens mage.
Kanin Magazinet

2014-06-24 @ 10:54:26
Postat av: Viktoria

Fråga om gräs...min kanin som bor i förorten har inte tillgång till dagligt gräs. Kan jag repa gräs när jag kommer åt det och spara till honom? Hur ska jag förvara det i så fall så det inte jäser? I plastpåse så det håller sig fuktigt och färskt?

2014-06-30 @ 15:13:41
Postat av: Alex

Hur gammal ska en dvärgvädur vara när man successivt börjar ger honom gräs? Och hur mycket ska man börja med?

2015-04-22 @ 15:32:01
Postat av: Embla

Går det att torka gräs och sånt till vintern som hö?

Svar: Jadå! :)
Kaninmagazinet

2017-10-04 @ 11:08:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback