bloglovin

Skillnader och likheter mellan kanin och hare

En väldigt vanlig myt är att det skulle förekomma korsningar mellan kaniner och harar, alltså hybrider. Många gånger har man hört historier om tamkaniner som rymt och kommit tillbaka dräktiga, för att en månad senare föda ungar som liknar små harungar. Det är dock inte hybrider utan handlar varje gång om en vildkanin som varit i farten. Kaniner och harar kan inte få ungar ihop. 
 
 
Vi ser att förutom att kanin och hare är olika arter, så tillhör de olika släkten. Djur som tillhör olika släkten kan inte få ungar tillsammans. Det är för mycket som skiljer rent biologiskt, bland annat så skiljer sig antalet kromosomer. En annan stor skillnad är att harar går dräktiga i ca 50 dygn och föder sina ungar fullt utvecklade med päls och öppnade ögon. Kaniner går dräktiga i ca 30 dagar och ungarna föds nakna och blinda. 
 
Men hur kan då andra djur som liknar varandra, få ungar tillsammans? Till exempel hästar och åsnor? Det är för att häst och åsna (och även zebra) tillhör samma släkte - Hästar. Avkommorna blir dock sterila - även här för att antalet kromosomer inte stämmer överens. Detta kallas Ploiditet. Att hästar och åsnor parar sig frivilligt är dock inget som vanligtvis sker av djurens egna vilja. Det tillhör biologin att hålla sig till sin egen art.
 
 
Text: Fanny Arvendal © Kaninmagazinet 2014
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback