bloglovin

Tamkaninen från dåtid till nutid

Våra sällskapskaniner är inte en uråldrig företeelse. Den typ av rasavel och tamkaninhållning som finns idag är tvärt om väldigt ny, men hur började det? Hur utvecklas det och vart är vi påväg?

 

Den tamkanin som idag bor i många svenska hem är av samma art som den Europeiska vildkaninen, Oryctolagus cuniculus. Djurets latinska namn betyder ungefär "Harliknande grävare av underjordiska passager", vilket beskriver kaninen väl. Kaninen domesticerades för knappt 2000 år sedan av munkar som födde upp dem i hägn, uteslutande till köttproduktion. Detta kan jämföras med ett av de äldsta husdjuren, hunden, som domesticerades för ungefär 16 000 år sedan.

 

 

Under 1100-talet började kaniner hållas i burar ungefär som idag och senare blev kaninen ett av de djur som flitigt användes för att testa lagarna om ärftlighet. Exakt när kaninen blev ett sällskapsdjur är något oklart, men i takt med att många olika raser med relativt trevligt humör avlades fram under mitten av 1800-talet ökade intresset för att ha dem som sällskap hemma. Först under senare delen av 1900-talet började människor i större skala att intressera sig för sällskapsdjurets välfärd och sprida kunskap om detta.

 

Som tidigare nämnt är kaninen ett djur som domesticerats mycket sent vid jämförelse med andra populära husdjur. Detta är troligen en betydande anledningen till att synen på kaninhållning idag fortfarande är under intensiv utveckling och att mycket av den information som står att finna inte är i fas med dagens individualiserade form av kaninhållning. I England har stora insatser genomförts för att sprida modern information, men Skandinavien ligger tyvärr relativt långt efter.
 
 
Dock blåser det friska vindar i Skandinavien med författare så som Marit Emilie Buseth som sprider information om friare, individualiserad kaninhållning där man ser varje kanins egna behov. Vi på kaninmagazinet försöker också delta i spridning av sådan positiv, modern kunskap om kaniner. För kaninens bästa.
 
Så, vart är vi påväg? Det får framtiden utvisa! 
 
Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback