bloglovin

Inavel X - Lethala anlag

Nu börjar det bli dags att knyta ihop säcken. Detta är den 10delen i artikelserien om inavel. Nu går vi in på varför man ofta säger att inavel ger sjuka djur. Är det hela sanningen?

 

Lethala anlag ofta recessiva

Nu hoppas jag du förstår lite bättre vad dominanta och recessiva anlag är och att recessiva anlag kan bäras dolt (syns inte på kaninen). Nu ska vi lägga ihop 2 och 2 så kommer du förstå varför inavel kan komma att ge defekter.

 

Jag har tidigare nämnt att inavel ökade graden av homozygota anlag (fler lika alleler i genparet). Ovan nämnde jag också att lethala (sjukdoms) anlag ofta är recessiva. Med detta vet vi nu att en individ kan bära anlaget dolt, dvs. individen kan bära på sjukdomen utan att själv vara sjuk.

 

 

För att sjukdomen ska visa sig behövs det alltså att anlaget kommer i dubbel uppsättning i genparet (båda generna i genparet = sjukdomsanlag). En individ som har två lika gener i genparet (ex. två sjukdomsgener) är homozygot. Och vad hände när vi inavlade? Jo chansen att en individ blir homozyot blir större. Alltså – större risk att kaninen får sjukdomsanlaget i dubbel uppsättning i genparet = sjuk kanin.

 

I bilden ovan kan du se vad som händer när två föräldrar som är släkt med varandra paras. De båda bär sjukdomsanlag men detta är recessivt. Det syns alltså inte på kaninerna och kaninerna är heller inte sjuka. De får en kull med fyra ungar varav en unge får den röda allelen i dubbel uppsättning i genparet. Denna unge blir sjuk.

Det är viktigt att komma ihåg att det är slumpen som avgör vilka gener en unge får. Det kan slumpa sig så att ingen av ungarna i en kull blir sjuka likväl som att alla ungarna får sjukdomsgenen i dubbel uppsättning och blir sjuka.

 

Absolut kan en individ få en genetisk sjukdom utan att föräldrarna är inavlade. Men inavel ökar som sagt chansen att en individ blir homozygot för ett sjukdomsanlag. Dessutom kan det hända att detta sjukdomsanlag från början endast förekommer hos en individ i stammen men som vid inavel förekommer denna kanin två gånger i stammen och således finns det risk för att sjukdomsanlaget dubbleras. 

 

 

Text och bild: Sandra Magnusson


Kommentarer
Postat av: Greta

Det där stämmer inte riktigt, en kanin som är inavlad har inte större chans att bli "sjuk" en vad en utavlad kanin, det beror ju endast på ifall föräldrarna bär anlagen eller inte.

Svar: Nej absolut är det inte så att en inavlad direkt har större chans för att bli sjuk. Just denna del handlar om lethala anlag och är mer till för att svara på frågan varför man säger att inavel ger defekter. Detta har som står att göra med att homozygotigraden ökar när inavelsgraden ökar. Det är just denna del som belyser lethala anlag och beskriver hur en inavlad kanin riskerar att bli sjuk om sjukdomsanlag finn med. Det är bra att läsa även de andra artiklarna i denna serie som inte belyser just lethala anlag såsom denna del. /Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-04-09 @ 20:32:00
Postat av: Jessies Vardag - träning, stil, mammaliv -

Intressant artikel helt klart :)

2016-04-22 @ 12:05:19
URL: http://jessiesvardag.com/
Postat av: Denise

Grym inläggsserie! :)

2016-04-23 @ 12:17:23
URL: http://flingans.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback