bloglovin

Att köpa kanin i djuraffär

Fortfarande är det ganska vanligt att folk köper kanin i djuraffär. För det mesta är det personer som är nya med kaniner och som ska köpa sin första kanin, som går till en djuraffär. Det är lätt att lita på personalen i en djuraffär – man kan ju tycka att de ska vara väldigt kunniga om djuren de säljer. Men så är det oftast inte. Faktiskt ganska långt ifrån.

 

De kaniner som säljs i en djuraffär köps oftast in från grossister. En djurgrossist är någon/några som föder upp djur med det största syftet att sälja - i detta fall kaniner. Kaninerna bor ofta ihop i stora grupper och förökar sig utan någon vidare kontroll och man tar därmed inte speciellt mycket hänsyn till vilket temperament eller vilka gener man för vidare. Att det finns defekter i generna är alltså inte speciellt ovanligt.

 

När man köper en djuraffärskanin är det alltså sällan man vet bakgrunden och ibland vet personalen inte ens när kaninen är född. Inte heller brukar de veta vilken ras kaninen är (blandraser är mycket vanligt), varav benämningen ”dvärgkanin” är populär.

 

 Kaniner i djuraffär, dock är dessa inköpta från uppfödare. 
 

Man ska ha i åtanke att personalen i djurbutiker strävar efter att sälja, precis som säljare i andra typer av butiker. Kaniner säljer bäst när de är små och söta. Därför köper affärerna in små kaninungar, ofta bara sex veckor gamla – trots att det är starkt rekommenderat att de ska vara minst åtta veckor. Vid en sådan tidig ålder kan det även vara svårt att se könet på en kanin varav könsmissar är relativt vanliga.

 

Vissa kan känna att de räddar en kanin när de köper den i djuraffären. Och visst kan man säga att individen i sig blir räddad. Men det gäller att tänka ett steg längre än så. En kanin ut betyder en ny kanin in och man stödjer alltså industrin att fortsätta. Det bästa är alltså att låta bli att köpa den stackars kaninen - om du inte kan ta reda på var den kommer ifrån. Det finns djuraffärer som är noga med varifrån de köper in kaniner. Tyvärr är dessa en stor minoritet.

 

Har du kärat ner dig i en djuraffärskanin – se då till att göra en research! Kolla med personalen var kaninen kommer ifrån och om det går att få kontakt med den eventuella uppfödaren. Om det går, kolla så att det är en seriös uppfödare! Se även över djurhållningen i butiken och om de tillbehören (inkl. foder) som säljs är lagliga. Håll dessutom koll på hur personalen uppför sig samt behandlar dig som kund/köpare - vill de djurens bästa eller sitt eget bästa?

 

 

Läs även:
Köpa från uppfödare
Djuraffär eller uppfödare

 

Text & foto: Fanny Arvendal


Kommentarer
Postat av: Johanna

Väldigt bra inlägg! Gör ont i hjärtat av att veta hur få som faktiskt vet om detta och därför köper sina djur från djuraffärer.

2014-05-27 @ 15:36:38
Postat av: Hannah Cederqvist

Jag mailar lite med arken zoo lite ihop om att köpa 2 gerbil bröder och en kanin.(jag tycker synd om dem djuren därför vill jag köpa dem.) när jag fråga om ålder sa butikschefen att dem flesta va mellan 6-8 veckor. Hemskt om du frågar mig!

Svar: Det är i den åldern de brukar vara. Yngre = gulligare = säljer bättre. Men tänk på att du bidrar till att detta fortsätter genom att köpa dem. En kanin ut, en ny kanin in.
Kanin Magazinet

2015-08-13 @ 00:07:09

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback