bloglovin

Kanin i sommarvärmen

Nu är sommaren här och på många ställen i landet har temperaturen klättrat upp mot 30 grader. Det är otroligt viktigt att skydda kaninerna mot den stekheta solen! Kaniner är känsliga för värme då de inte kan svettas på samma sätt som vi människor. De använder öronen för att kyla ner sig. I naturen håller sig kaninerna nere i sina svala hålor under de varma dagarna och är istället aktiva på kvällarna när det är svalare ute. Men tamkaniner bor ofta utomhus i bur och där är det inte lika lätt att skydda sig mot hettan...
 
 
  • Ställ buren där det är skugga! Tänk på att där det är skugga på förmiddagen, kan det vara sol på eftermiddagen. Det gäller att hitta en plats där solen aldrig ligger och steker. 

  • Se till att det kan komma in mycket luft i buren. Det är bra om det är nät/galler på hela långsidan. 

  • Kylklampar eller flaskor med is är en kanonbra sak att lägga i buren! Linda gärna in dessa i en kökshandduk och lägg i buren. Det brukar vara populärt att lägga sig intill dessa!

  • Låt kaninerna vara ute på gräsmattan, om så är möjligt. Nere på gräset är det lite svalare. Detta förutsatt att hagen står i skuggan. Kan man inte ställa hagen i skugga så får man lägga någonting över, tex ett lakan.

  • Man kan fukta öronen med svalt vatten. Kaniner använder som sagt öronen för att kyla ner sig. 

  • Dricksvatten! Kaninerna måste alltid ha vatten! Fyll på flera gånger om dagen med nytt friskt vatten. Det ska vara svalt, men inte iskallt.

    Kaniner med kylklamp i buren. Foto: Ann Jacobsen
Till sist - håll stenkoll på hur kaninerna beteer sig under sommarvärmen! Vid minsta tecken på värmeslag - åk akut till veterinären! Tecken på värmeslag är att kaninen ligger på sidan och flämtar okontrollerat - ofta med munnen öppen. 
 
 
Läs även:
Värmeslag
 
 
Text: Fanny Arvendal © Kaninmagazinet 2014
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback