bloglovin

Varför utekaniner INTE ska tas in om vintern

När termometern börjar ticka neddåt och snöstormen friskar i runt knutarna blir vissa oroliga och väljer att flytta sina kaniner inomhus. "De måste ju ha det bättre inne i den mysiga stugvärmen" Elller?
 
 
 
 
Att låta kaninen bo ute är ett bra alternativ för den som av olika anledningar inte kan eller vill ha kaninen inne i huset. Kaniner tål kyla väldigt bra och kan alltså bo utomhus även på vintern. När det gradvis blir svalare under hösten så sätter den en ordentlig vinterpäls. Pälsen i kombination med rätt boende och utfodring ger goda förutsättningar för en problemfri utevistelse. Om buren har vindskyddande väggar, är ordentligt bäddad med isolerande strö (halm) och utfodring (och vattning) sker på korrekt sätt så klarar kaninen många minusgrader. 
 
En kanin med vinterpäls bör ej tas inomhus. Detta eftersom de riskerar att få värmeslag. Vi människor kan klä av oss våra vinterkläder och på så sätt snabbt reglera temperaturen, det kan inte kaninen. Dessutom kan inte kaniner svettas, vilket gör att kroppen snabbt blir alldeles för varm. Kroppen är mycket känslig när det gäller överhettning, det kan till och med leda till döden.

Att ta in den i några minuter kan vara ok t.ex. för att klippa en svår klo, medicinera eller om kaninen badat i vattenskålen, men i övrigt ska man undvika detta. Var mycket uppmärksam på kaninens beteende, en kanin som börjar bli för varm spänner ut öronen och blodådrorna i dessa blir mer framträdande, öronen är kaninens enda avkylningsverktyg.
 
Måste man av någon anledning ta in kaninen en längre stund bör utrymmet göras så svalt som möjligt. Detta t.ex. genom att ha ett fönster öppet och eventuellt lägga en kylklamp (inlindad i handduk) i kaninens närhet.

Om du låter kaninen bo i ett varmare utrymme börjar den snabbt fälla sin vinterpäls. Det handlar bara om ett par dagar innan denna process börjar. När den börjat tappa sin varma päls kan du inte flytta ut den i den kalla vintern igen.
 
 
 
 
 
Tänk dig att du flyttar in en kanin till +20℃ när det är -30℃ ute, det är en temperaturskillnad på 50℃! Inte så hälsosamt. Det brukar sägas att kaniner tål en temperaturväxling på cirka 10℃. Alltså, om det är -10℃ utomhus kan du ta den till ett utrymme där det är 0℃ utan att riskera värmeslag. Om det är +20℃ ute kan du ta den till ett utrymme där det är +10℃ utan att den börjar frysa. Detta är såklart ingen magisk gräns, men kan vara något att ha i åtanke.

Kom ihåg att kaniner tål kyla bättre än värme. Flyttar du en kanin till ett kallare utrymme kan du hjälpa den att skydda sig mot kylan genom att lägga in halm i buren. Men tar du en kanin till ett varmare utrymme finns det inte så mycket att göra - den kan som sagt inte klä av sig.
 
Du som planerar att skaffa en utekanin måste ta ställning till detta: Är du beredd på att stå ute i kallaste vintern för att ta hand om din kanin? Den behöver sällskap och aktivering lika mycket som en innekanin och detta måste du kunna ge den, varje dag, oavsett snö, minusgrader och snålblåst. 
 
 
Text: Fanny Arvendal & Anita Ekman 
Foto: Anita Ekman 
© Kaninmagazinet 2014

Kommentarer
Postat av: Niclas Bergström

Vid vilken temperatur börjar den utveckla vinterpäls som att man ej kan ta in den. Vi vill ha våra kaniner inne i vinter.

Svar: Jag vet faktiskt inte, jag skulle tro att det varierar lite och att flera faktorer spelar in. Du kan nog ha din kanin ute i någon månad till om inte temperaturen får för sig att gå under 12-13 grader (någon dag ibland är OK men inte en längre tid)
Kanin Magazinet

2015-08-17 @ 23:46:08
Postat av: Erika

Hej! Läste då jag googlade! Får kaninen ha möjlighet att vara på marken trots att det är snö? Vägrar låsa in min i en bur långt ovan marken på en boyta på 1 kvadratmeter utan att bygga en hage runt :(
Som svar på ovanstående så börjar djur sätta vinterpäls efter klockan, inte vädret. När nätterna blir längre kickar det igång hormonerna i att bilda ny päls, eftersom den mörkare och kallare årstiden är på väg! Så är det med alla djur, tex så börjar hästar sätta päls redan i aug-sept och sedan fälls sommarpälsen av typ i mitten av oktober! De sätter inte päls på grund av att de fryser lite, för då är det ju redan försent! :)
Med vänlig hälsning, Erika

2015-10-25 @ 08:55:28
Postat av: kimie frausing

Jag har haft mina kaniner inne i the dagar snart i vilken temperatur tapar den vinterpälsen.för jag är orolig pappa säger att vi ska inne dem hela februari är det och för pappa säger att det kommer blir gätte kalt

Svar: Det är mest ljuset som styr fällningen. När dagarna blir längre så börjar kaninen fälla sin päls.Har du haft kaninen inne i tre dagar och den fortfarande mår OK så ser jag inget problem med att fortsätta ha den inomhus. Se till att den har möjligheter att svalka sig bara. Ha inte för varmt i rummet, ge svalt vatten, osv.
Kanin Magazinet

2016-01-18 @ 19:55:12
Postat av: Lova

Hej! Jag flyttade in min kanin innan snön och kylan kom pga att buren började gå sönder och jag ville inte att hon skulle kunna rymma genom gallret som började gå av + att trätt började ruttna men nu i sommar ska vi bygga en ny bur och hade tänkt att flytta ut henne. Kan man göra det? Hon fyller 3 i april och vi vet inte vilken ras vi fick inte reda på nått sånt vi vet bara att hon föddes någon gång i april 2014 vi köpte henne när hon var 7 veckor! Och en annan fråga finns det nåt sätt att tar redan på vad hon år för ras????

Svar: Hej,
Självklart kan du flytta ut henne i sommar när den nya buren är färdigbyggd. Angående att ta reda på ras kan du ju först av allt kontakta hennes uppfödare och fråga. Prova annars att skapa en tråd på kanin.fokus.se eller facebookforumet "Allt om kaniner". Glöm ej att bifoga några tydliga bilder.

Vänliga hälsningar,
Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2016-03-20 @ 15:45:14
Postat av: Agnes kanin älskaren

Hej! Mina kaniner bor utomhus under sommaren, det är en liten bur med en jättestor hage. I alla fall. Under vintern då det blir kallare så brukar det komma rävar, vargar... Ja en del rovdjur. Vi är rädda om kaninerna fast vi vill inte ta in dom i huset för vi har inte plats och det luktar illa. Går det bra att ha kaninerna på altanen?

Svar: Det beror på vad det är för typ av altan ni har. Men det tror jag nog.
Kanin Magazinet

2016-05-01 @ 08:25:05
Postat av: amla

hej jag har inne kaniner en fråga hur ofta ska man klipa klor på kaniner (lejonhuvad) o hur kalt/ varmt ska deras drik vatten vara o över till ämnet mina kaniner har varit inne kaniner i typ ett år sen så endag kom min mormor med sin hund o då så tog jag ut dom i balkongen i en typisk inne bur o deta var under somaren o sen dess har dom varit i balkonen är de okej fördom att vara kvar där nu när de börjar bli vinter efer som att dom varit ute i flera månader under sommare eller måste dom in om dom fortfarande kan vara ute måste jag köpa en ute bur o når tpecielt foder eller nåt sånt

Svar: Hej!Ungefär 1 gång i månaden är lagom att klippa klorna. Deras vatten ska vara svalt. De kan bo kvar utomhus men behöver en bättre bur för det, det måste vara en lämpad för utomhsmiljö med täcka sidor så att det inte kan blåsa på kaninerna. Håller de sig fina i hullet så mata dem precis som du gör nu :) Lycka till!
Kaninmagazinet

2017-10-01 @ 20:57:21
Postat av: Cookie

Hej,
Vilken/vilka "pälstyper" rekommenderar ni om man ska ha kaninerna ute året runt? Finns det någon typ som inte klarar vinterkylan ute?

Svar: Hej! Alla pälstyper klarar av att vara ute året runt :)
Kaninmagazinet

2017-11-15 @ 18:48:15

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback