bloglovin

Inavel XIII - Snabbt avelsframsteg

Artikelserien om inavel börjar nå sitt slut. Nu är det dags att börja knyta ihop säcken och med hjälp av våra nya kunskaper om inavel förstå vad som sker när vi avlar.

En fördel med inavel är att det ger ett snabbt avelsframsteg jämfört med selektion. När man selekterar djur kan det ta flera generatoner innan djuren får de önskade egenskaperna som man vill ha. Vid inavel går denna process mycket fortare och man får önskvärda resultat betydligt snabbare.

 

Dock är detta en väldigt kortsiktig lösning och att avla på detta sätt kan om man inte ser upp leda helt åt helsike. När väl problemen dyker upp är den enkla lösningen på problemet inte så enkel längre. 

 

 

Flera studier visar på att inavel ger problem med fertilitet, storlek (djuren blir mindre), överlevnad, sjukdomsresistens med mera. Detta i sig leder inte helt ologiskt till ogynnsamma resultat när vi kommer till egenskaper som vi anser viktiga för en hoppkanin. Då inavlade djur har en mindre genetisk variation och är mer homozygota (se ovan) så blir avelsframsteget på sikt mindre, även om det för stunden ger ett snabbare avelsframsteg.

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback