bloglovin

Inavel XIV - Håll nere inavelsgraden

Du har genom serien fått lära dig om inavel och vad som sker. Förhoppningsvis har du lärt dig att det är viktigt att se den större bilden av allting, och därav vikten av att hålla inavelsgraden på en rimlig nivå.

 

Att inavel har stora nackdelar har du kanske nu förstått. Som tur är har vi ett mått på inavel och kan på ett enkelt sätt se hur mycket varje individ är inavlad.

 

inavelsgrad

Mått på inavel – mäter hur ”inavlad” en individ är. Inavelsgraden är ett mått mellan 0-1, eller som ofta visats i %. Mått på hur stor andel av individens alla genpar där samma gen finns i dubbel uppsättning (=inavel).

 

Exempel

Vi säger att en individ har 100genpar. Individen är inavlad med 5%. Detta innebär att hos 5 av individens genpar finns samma gen (som kommer från samma släkting) i dubbel uppsättning.

 

 

 

Detta låter kanske inte så mycket. Men säg att endast 1 av dessa gener är ett recessivt sjukdomsanlag. Individen blir sjuk när denna gen kommer i dubbel uppsättning i genparet. Då kan varje gen och varje genpar komma att spela roll mellan liv och död.

 

 

Text & bild: Sandra Magnusson © Kaninmagazinet 2014


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback