bloglovin

Kaninens levnadsmiljö - en sammanfattning

Vad är viktigast att tänka på för att skapa en så god levnadsmiljö som möjligt? Här sammanfattas mycket av det du kan hitta i våra mer fördjupade artiklar.

 

De faktorer som har störst påverkan på kaninens välfärd är de som kan kopplas till vildkaninens beteenden och behov. De viktigaste behoven och beteendena som ägarna måste tänka på när det gäller kaninens levnadsmiljö är:

 

Födosöksbeteenden         

Vildkaninen spenderar mycket tid åt att äta, detta bör den även få göra i fångenskap. Att ständigt äta lågkalori- och högfiberföda är bra för hälsan och motverkar tristess.

 

Gnagbehov                         

Kaniner behöver gnaga för att inte tänderna ska bli för långa. Därför måste det finnas möjlighet att gnaga i dess levnadsmiljö. Hö och pinnar är bra för detta ändamål.

 

 Foto Katarina Vallbo

 

Grävbehov                         

Kaniner har ett stort behov av att gräva gångar för att kunna gömma sig. Därför är det lämpligt att ge kaninerna en jordhög, en grävlåda eller liknande där de kan gräva ordentligt. Möjligen kan grävbehovet minska om kaninen har tillgång till bra tunnlar och gömställen, eftersom att behovet finns för att skapa sådana.

 

Behov att gömma sig       

Det måste alltid tas i beaktning att kaninen är ett utpräglat bytesdjur som jagas av rovdjur från alla håll. Därför är de alltid på sin vakt och är mer lättskrämda än många andra djur. För att göra deras liv lugnare bör det finnas en mängd gömställen där kaninen bor så att den alltid vet vart den kan fly om den känner sig rädd.

 

 Foto: Emma Almquist

 

Behov av social kontakt   

Alla sociala djur har ett språk som de bara kan använda fullt ut tillsammans med en artfrände. Kaniner är sociala djur som påverkas väldigt positivt av att få leva tillsammans med minst en annan kanin. Kaniner som lever i par är mer aktiva och mindre stressade än ensamlevande kaniner. Dock är det viktigt att hitta kompatibla individer samt att skapa en bra miljö för att kaninerna ska kunna få ut så mycket som möjligt av sitt förhållande.

 

Rörelsebehov                    
Alla djur har ett behov av att röra sig för att må bra, så även kaninen. Vildkaniner rör sig enormt mycket i förhållande till vad de flesta tamkaniner får göra, vilket är problematiskt för välfärden. En stillasittande kanin kan få en rad smärtsamma sjukdomar. Därför måste ytan vara av högsta prioritet när man planerar kaninens levnadsmiljö. Den ska vara så stor att kaninen kan springa och skutta i olika hastighet och så hög/bred att den kan sträcka ut sig åt alla håll. Dessutom är det viktigt att underlaget är stabilt så att kaninen kan utföra sin rörelserepertoar utan att skada sig.
 
 
Text: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2014

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback