bloglovin

L80 - sammanfattning

L80 är Jordbruksverket föreskrifter och allmänna råd gällande hållande av sällskapsdjur. I våra artiklar nämner vi ofta vad som står i L80 men här kommer en sammanfattning över punkter som rör hållande av kaniner och som vi tycker är viktiga.  Dels punkter om generell djurhållning och dels specifika punkter för just kaniner. Kommer ni på något som saknas eller upptäcker att något är felaktigt så får ni gärna kontakta oss. Hela L80 hittar ni här (öppnas i nytt fönster)

Notera att det är skillnad på "ska" och "bör". Det förstnämnda är något du måste följa enligt lag och det sistnämnda är en stark rekommendation/allmänt råd. 

 

Avel/Försäljning

Den som yrkesmässigt eller i större uppfattning driver handel av kaniner måste ha gått en grundutbildning samt specifika utbildningar om kaninerhållning. Denna utbildning ska vara godkänd av jordbruksverket samt att personen ska ha fått godkänt resultat. Vad som menas med ”handel” verkar vara luddigt. Om någon vet, kontakta oss.

Den som yrkesmässigt säljer en kanin är skyldig till att lämna informationsblad. Djur som exponeras till försäljning måste dessutom ha en skylt där det framgår vad det är för typ av djur (i detta fall – kanin)

Det är förbjudet att avla på kaniner som kan nedärva missbildningar och orsaka lidande för dess avkommor. Här är bettfel och megacolon två exempel.

Kaninungar ska stanna hos sin moder så länge de behöver henne. Hur man bedömer det kan vara svårt, men rekommendation är minst sex veckor. Vissa föreningar har dock egna rekommendationer och regler som säger åtta veckor och detta håller vi på Kaninmagazinet med om.

Ungar bör könsorteras senast vid 12 veckors ålder.

 

 Kaninungar är väldigt söta men innebär ett stort ansvar för dig som uppfödare
Foto: Ronja Ribacke

 

 

Förvarningsutrymmen/Burar

Ett förvaringsutrymme ska vara format på ett sätt så att det är rymningssäkert samt att tillsyn ska kunna ske på ett enkelt sätt. Om två kaniner bor bredvid varandra ska det ej vara möjligt för dessa att komma åt varandra, för att inte skada ska uppstå.

Ett förvaringsutrymme ska vara tillräckligt stort för att kaninen ska kunna möjliggöra de rörelser och motion den behöver (För minimimått på burar, läs vår artikel Burstorlekar). Utrymmet ska vara inrett med bottenmaterial och aktiviteter som kan tillgodose kaninens naturliga behov (med undantag för betesburar). Det är rekommenderat att kaninen även har grävmöjligheter då det är en naturlig instinkt för kaniner att gräva. Sitthylla eller något motsvarande (tex ett hus) är ett måste i en kaninbur/förvaringsutrymme.  

 

 Sitthylla fungerar som utkiksplats och som viloplats
Foto: Ronja Ribacke
 

Kaninen måste ha tillgång till direkt dagsljus eller artificiell belysning. Ljuset ska anpassas så att dygnet delas upp i dag och natt på ett sätt som motsvarar en naturlig dygnsrytm. Albinokaniner bör inte utsättas för ljus starkare än 50 lux.

I ett förvarningsutrymme får värdet ammoniak inte överstiga 10ppm. Värdet koldioxid får inte överstiga 3000 ppm. Kaninerna får inte heller utsättas för buller som överstiger 65 DBa. Kontakta länsstyrelsen om du vill ha hjälp med mätning av dessa värden.

Ska kaninen bo utomhus ska den skyddas från drag och stark värme. Buren vara upphöjd från marken, för att kyla inte ska tränga upp genom golvet.

Skötsel/Utfodring

Tillsyn ska ske minst en gång dagligen. Vintertid två gånger dagligen då man vid denna årstid måste ge uppvärmt dricksvatten minst två gånger dagligen. Kaninmagazinet rekommenderar morgon och kväll. 

Kaniner ska ha tillgång till gnagmaterial. Grenar är ett mycket bra exempel, men även bark och rotfrukter är några exempel.

Kaniner ska alltid ha fri tillgång till grovfoder. Med grovfoder menas hö, hösilage, silage eller gräs. Vid byte av grovfoder, och även annat foder, ska övergången ske successivt för att inte magproblem ska uppstå.

 

 80% av kaninens kost ska bestå av grovfoder.
Foto: Emma Almquist
 

Kaniner med lång och/eller ullig päls som den själv inte kan sköta, ska få daglig pälsvård. Angorakaniner bör klippas var tredje månad.

 

Kaniner tillsammans

Det är rekommenderat att låta kaniner gå i par eller grupp, om så är möjligt. En grupp bör inte bestå av fler än tio vuxna djur. Fertila/könsmogna hanar bör ej hållas tillsammans. En hona bör ej hållas tillsammans med en fertil hane då detta kan leda till upprepande kullar, vilket sliter på honan.

Varje kanin bör ha ett ställe att kunna gömma sig på/i, när de vill vara ifred.

När man sätter ihop kaniner bör detta ske på en neutral plats, där ingen av kaninerna har ett revir. Honor med diande ungar bör ej sättas ihop med andra kaniner.

 

 Forskning visar att kaniner mår bra av att leva med andra kaniner
Foto: Emma Almquist

 

 

 


Kommentarer
Postat av: Robex Lundgren

söta

2015-04-26 @ 11:02:31
URL: http://ghgumman.blogg.se/
Postat av: Josefin

Ska kolla upp det med handel för jag är genbank för gottisar och fick en förklaring på det :) ska ha det på papper någonstans..

2015-05-03 @ 15:40:34
URL: http://varglyckans.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback