bloglovin

Snickra transportlåda

Av en normalstor plywoodskiva (240*120 cm) går det att få ut material två stycken transportlådor med måtten 40*40*60 cm (0,24 m²). Naturligtvis kan du leka runt med måtten för att anpassa efter dina egna kaniner.

 
Kanske vill du ha en större enhet som går att dela av i mindre fack vid behov? Tänk bara på att inte göra dem för små. Här kan du läsa mer om transportlådor.


Används en tjockare skiva blir lådan väldigt stadig och du slipper bygga en stomme utan kan fästa skivorna direkt i varandra. En tunnare skiva är lättare att såga ut detaljerade öppningar i och blir lättare att hantera rent viktmässigt. Beroende på hur tjock skiva du använder (och hur du placerar väggarna i förhållande till varandra och botten) kan du behöva korta ner antingen kort- eller långsidan en bit för att få ett "perfekt" slutande lock.
 
 
 
 
Material & verktyg:

- Plywoodskiva (240*120 cm)

- Eventuellt tunna ribbor (~560 cm för varje transportlåda)

- Nät

- Gångjärn

- Låsanordning

- Skruv

- Häftpistol

- Tummstock eller bygglinjal

- Stor hålsåg eller en nättare sticksåg

- Skruvdragare och borrmaskin

- Rasp eller sandpapper

- Cirkelsåg

- Fogsvans

- Målarfärg
 
 
 
 
 
 
 
Gör såhär:
 1. Mät upp och såga skivan i delar enligt ritningen ovan. Till varje låda blir det:
  - 4 st 60*40
  - 2 st 40*40
  Cirkelsåg ger renast snitt.

 2. Raspa kanterna

 3. Fundera på var du vill ha lådans öppning. Tak, kortsida, långsida? Pussla med bitarna och känn efter vad som blir bäst. Taköppning är vanligast på transportlådor av trä. 

 4. Om skivan är tunn måste en stomme av ribbor konstrueras innan skivorna fästs. Mät noga innan du sågar; tänk på att tjockleken påverkar längden på närstående sidas ribbor.

 5. Var vill du ha nätfönster och vilken form skall de ha? Med en liten sticksåg kan du såga ut allt från fyrkanter till kaningårdens namn. Skissa upp öppningarnas form och borra hål i hörnen, så stora så att sågbladet går ner - såga. Häfta fast nät på insidan. Kontrollera så att det ej finns vassa kanter.

 6. Förborra och skruva ihop. Om du vill kan du använda trälim för att förstärka ytterligare.

 7. Borra lufthål i sidor och tak. 

 8. Fäst gångjärn och lås.

 9. Nu börjar det roliga! Måla, dekorera, skriv telefonnummer på locket, fäst eventuella handtag, luckhållare och tassar (träklossar som fästs i botten för att lådan inte ska stå direkt på marken)...  Tänk på att bottenskivan utsätts för mest slitage så var extra noggrann med ytbehandlingen där.

 
 
 
 
 
 
 
Text & bild: Anita Ekman © Kaninmagazinet 2014

Senast uppdaterad: Januari 2016 av Anita Ekman

Kommentarer
Postat av: Transportlådan

Det finns ett litet tankefel i ritningen! Bottnen och taket borde vara ngt större för att skivorna ska täcka ramen. Om vi gör lådan av en skiva på 5mm och placerar lådans kortsidor innanför långsidorna för att kunna skruva ihop ramen, så måste även taket och bottnen vara stora nog för att täcka hela ovansidan och bottnen. I detta exempel ska taket och bottnen vara 60*41cm

Svar: Absolut, det beror alldeles på vilket material som används. En ev. ram måste naturligtvis anpassas efter skivans tjocklek. Skivan i exemplet är tänkt som 1 cm tjock och måtten anpassade för att få ut maximalt material ur skivan. Placeras långsidorna på botten och kortsidorna utanpå kommer långsideväggarna att sticka upp 1 cm ovanför kortsidorna. Är locket 40 * 60 kommer det att bli en luftspringa överst på varje kortsida. Vilket inte är ett problem utom möjligtvis ur estetisk synvinkel. Lätt åtgärdat genom att kapa 2 cm av vardera långsidas höjd. :)
Kunde absolut vara tydligare med att det krävs visst eget klurande för att anpassa efter sitt virke.

Vänliga hälsningar,
Anita/Kaninmagazinet
Kanin Magazinet

2014-11-28 @ 02:40:53

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback