bloglovin

Maria på domarkurs

För att få döma klasserna i kaninhoppning på Sveriges Kaninhoppares Riksförbunds officiella tävlingar måste du ha domarlicens. Om man fyllt 16 år eller fyller det samma år som kursen arrangeras kan man söka dit.I år kände jag att det var min tur, då min hemmaklubb just nu lider av "domarbrist" då många utvandrat från Värmland på grund av studier och jobb. På fredag eftermiddag den 27 april blev jag hämtad på jobbet av mina klubbkompisar Veronica och Erica och tillsammans bar det av till Möklinta där Mälardalens Kaninhoppare arrangerade domarkursen.

När man har kaniner och kaninhoppning som gemensamt intresse går 4 timmars bilresa väldigt fort. Vi stannade och åt på Max i Karlskoga i säkert en timme och när vi försökte hitta vägen hem till Alex var det helt mörkt och vi stötte på alla möjliga djur på vägen dit. Bland annat tror jag vi råkade köra på en groda, såg fältharar och krockade nästan med en flock får som stod mitt i vägen. Vi tvingade ut Erica för att jaga bort dem så det löste sig!

domarkursLokalen vi skulle sova i under lägret var inte öppen den första natten mellan fredag och lördag så den första natten sov vi som sagt hos Alex. Han bodde i ett litet mysigt torp strax norr om Sala med sina kaniner, katt, hund och höns!

Efter mycket skratt och stohej kom vi äntligen i säng och klockan 8 var det dags att stiga upp! Själv blev jag väckt 7, såklart, av tuppen men lyckades somna om! När vi fått lite frukost i magen satte vi oss i bilen igen och körde mot Möklinta, en liten by mitt ute i ingenstans kan tyckas, men väldigt mysigt! Här fans en kyrka, en bensinmack/miniaffär/pizzeria i ett och en skola plus lite hus. Helt lagom!

Domarkursen hölls i Möklinta bygdegård och alla deltagare, som var 11 stycken, sov i en stor sal tillsammans med våra 3 kursledare: Tina Larsson, Magdalena Åhsblom och Erika Pettersson.

domarkursFörsta dagen inleddes med lite information om kursen och sedan började vi med ett prov. Under dagen hann vi med 4 stycken och så skulle det forsätta! Vi 11 som gick kursen delades också in i 3 grupper: fiskarna, katterna och pandorna. Jag fick tillhöra pandorna. Vi blev också tilldelade pärmar där vi satte prov och andra skriftliga uppgifter vi fick göra under denna långhelg. Under första dagen fick vi göra lite uppgifter bland annat undersöka en bana som ledarna hade ställt upp och hitta alla fel som fanns. Vi fick också testa att bygga en egen elitbana i gruppen, utan bommar eftersom det blåste väldigt mycket den dagen. Sen var det åter massor med prov! Proven var ändå inte så jättelånga, det längsta på ca 4 sidor med ungefär 5 frågor på varje sida.

domarkurs

domarkursNästa dag gjorde vi också 4 stycken prov och gjorde saker tillsammans i grupperna. Vi fick gå en tipspromenad runt i Möklinta och svara på lite frågor medans de andra grupperna ritade skisser på banor eller tittade på när ledarna spelade teater. Vi skulle då spela domare och säga vad personen i fråga gjorde för fel.

På tredje dagen fick vi bygga en av de banor som vi skissade upp dagen innan. Vi pandor valde min elitbana och det var riktigt svårt att bygga banan efter något man ritat på papper så vi fick göra lite ändringar. De andra grupperna pratade om kaninhantering med Erika och om korrigeringar med Magdalena. 

På kvällen den tredje dagen var det Valborg och Jag, Alexander, Erica och Jessica från MKH tog en sväng in till Sala för att hitta en majbrasa. När vi kom dit var det någon slags träff med massa raggarbilar eller amerikanare kanske det kallas så det var kö ända ut till stora vägen och poliser blockerade vägen så man inte kunde köra igenom stan. Vi åkte hem istället och träffade en lös hund som vi försökte hitta hemmet åt i mer än en timme. Ingen verkade veta vart den kom ifrån men till slut kom en kille på cykel som var ägare till hunden! Det var en jättefin kväll så det var riktigt mysigt att vandra omkring i Möklinta med världens sötaste, blåögda varg!

domarkursPå morgonen den fjärde dagen så fick vi reda på om vi hade klarat kursen eller inte. De tog in oss en och en i ett rum och pratade med oss och man kunde få göra ett kompletteringsprov för att verkligen bevisa att man kunde reglerna om det var något man hade missat. Jag var helt säker på att jag skulle få göra ett sista prov och jag hade hjärtat uppe i halsen när jag kallades in. Jag fick svara på 2 muntliga frågor, och därefter fick jag mitt papper! En efter en kallades in och när allt var klart hade alla 11 klarat kursen!

domarkurs


Hemfärd!

Nu ska alla deltagare döma var sin lätt, medelsvår, svår och elitklass samt ett höjdhopp och ett längdhopp. En redan utbildad domare ska övervaka oss och ge kommentarer, och därefter ska vi skicka in vårt papper till Domarkommittén. När vi är godkända får vi vår domarlicens och får döma på egen hand!

Det har varit en enormt rolig kurs och jag vill passa på att tacka kursledarna och medlemmarna från Mälardalens KH som varit där hela kursen och lagat såååå god mat åt oss!

domarkurs
Pandagruppen vann en tävling där vi svarade på frågor om förbundet