bloglovin

Minifom - mot gaser

Ett relativt vanligt problem hos kaniner är gaser i magen. Dessa uppkommer ofta om kaninen av någon anledning inte ätit som den ska. Det kan vara konstant felutfodring, stress, sjukdom, magstopp och en hel del annat som orsakar gaserna. Läs mer om det här. Denna artikeln handlar om en "mirakelkur" mot gasproblemen; minifom.
 
 
I minifom är det "Antifoam M" som är aktiv substans och hjälper mot gaser. När en kanin får gaser i magen bildas det skum, Antifoam M minskar ytspänningen på vätskan i skumet så att det kan brytas ner och föras ut. Foam betyder faktiskt skum, så Antifoam betyder helt enkelt "anti-skum".
 
 
 
 
Minifom absorberas inte, d.v.s. det åker rakt igenom tarmkanalen utan att tas upp av kroppen. På grund av detta har det låg toxicitet = låg gifitighet, så det är med andra ord väldigt ofarligt att ge. 
 
 
Till kaniner är det lättast att ge den flytande formen av Minifom. Denna finns bakom disk på apoteken men är inte receptbelagd. Flaskan förvaras i kylen för att hålla bra, i rumstemperatur håller den ca 1 månad. Dosering för kanin är ca 5 droppar i taget och det kan ges ca 3-4 gånger om dagen
 
Kom ihåg att kaniner döljer sjukdom väldigt väl. Är du orolig för din kanins hälsa - uppsök veterinär!
 
 
Text och foto: Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback