bloglovin

Godsaker till kanin

Chips,kakor,läsk och andra sötsaker tycker vi människor om men det är ingenting vi ska ge till våra kaniner.
 

Det godaste och nyttigaste kaningodiset man kan ge är det man hittar i sin trädgård, skog eller kylskåp.
Grönfoder ska vänjas långsamt till kaninen som inte är van det då dem har känsliga magar.
Skulle en kanin få för mycket av någonting om den blir dålig i magen, ta bort pelletsen och ge endast hö och vatten tills den blir bättre.
Vad kan du ge kaninen?

- Maskrosblad, gräs och groblad
Det mest kända kaningodiset - det du har på gräsmattan.  Ta en titt på gräsmattan och se vad du har. Gör en blandning av gräs,maskrosblad,groblad och lite klöver.Ge sparsamt med klöver då det är gasbildande.
Maskrosbladet innehåller A,B,C och D-vitamin, det är alltid nyttigt att ge. Det har även en liten laxerande effekt, därför ska man ge det sparsamt tills magen vant sig.
Plocka aldrig grönfoder i närheten av en vägkant/där bilar kör eller nyklippt gräs.
Maskrosblad och maskrosor kan ge kaninen en orangeröd urinfärg, helt ofarligt så få inte panik.

 

- Grenar och kvistar
Detta är jättebra för kaninens tänder och det är mycket omtyckt. Grenar med eller utan löv är en delikatess.
Grenar från fruktträd brukar vara extra populärt.

 


- Grönsaker
Här finns det mycket olika sorter att välja mellan. Morötter, broccoli, sallad (ges i små mängder), Kål (ges i små mängder då det är gasbildande), paprika, gurka,tomat osv. Kom ihåg att man ska inte övergöda kaninen med godsaker utan ge allt i sparsam mängd. Till exempel en morot på helgen som lördagsgodis.

 


- Knäckebröd
Låter tänderna arbeta lite.Dock är det ganska fett så det ska man inte ge allt för ofta och allt för mycket.

 


- Persilja
De flesta kaniners favorit. Det innehåller mycket C-vitamin, A-vitamin,järn, kalcium och fosfor. Det går att köpa färdig och torkad, men är även väldigt lätt att odla själv. Det sägs även öka brunsten hos honor.

 

- Torkade örter
Det finns att köpa många olika blandningar i zooaffärer och även på internet butiker. Vill man inte lägga pengar på det kan man även göra ett eget lager inför vintern själv genom att plocka och torka hemma under sommaren. Det går att torka det mesta, maskrosblad, maskrosblommor,groblad, blåbärsris, klöver osv. Häng upp det på tork och efter ett par dagar är det klart. Förvara det svalt och mörkt, enkelt att göra en egen blandning.

 

 - Hemmagjort godis
Under vår pysselkategori hittar du en hel del olika recept. Allt är inte så nyttigt och bör ges sparsamt och inte allt för ofta.

 

- Gnagarblandning och annat från djuraaffär
Är inte direkt att rekommendera. Det är väldigt fett och onyttigt, ingredienserna brukar inte vara det bästa för en kanin att få i sig. Varför spendera pengar på någonting otroligt onyttigt (men kaninen tycker det är gott) när man kan köpa någonting annat som är nyttigt och otroligt gott? Självklart går det bra att "unna" kaninen någonting sådant ibland utan att det tar skada.

 

 

 

Text och Foto: Nathalie Månsén © Kaninmagazinet 2015


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback