bloglovin

Att agera vid misskötsel

Tyvärr finns det de gånger kaniner far illa på grund av oss människor. Det beror oftast på missförhållanden, okunskap och problem hos människorna som äger djuren, men ibland kan det faktiskt kopplas till ren egoism. Hur agerar man egentligen när man misstänker, eller rent utav vet att en kanin far illa? Det kan kännas jobbigt och svårt att ingripa vid en sådan situation och många vet inte riktigt hur man ska agera. 
 
Kanin med alldeles för långa klor
Foto: Cassandra Lindahl
  • Prata med ägaren/personen som sköter om kaninen. Detta är oftast lättare sagt än gjort, speciellt om det är någon du känner. Men det är absolut det första steget, om du inte vet att du kommer råka illa ut av att prata med djurets ägare. I de flesta fall går allt bra om man är lugn och på ett vänligt sätt berättar vad som står i lagen. Får du mothugg kan du alltid hänvisa till L80 eller L100, föreskriften som innehåller bestämmelserna för sällskapskaniner och köttkaniner. 

  • Ta hjälp av någon. Gärna någon som är utbildad på området, om du känner en sådan person. Är du ung så ta gärna hjälp av en vuxen. Är ni fler personer som lägger fram tydliga argument och har bevis för det ni säger så kan ni komma långt.

  • Anmäl till Länsstyrelsen. Om personen/de som sköter kaninen fortfarande inte vill lyssna bör du anmäla till Länsstryrelsen. Du kan göra det via mejl eller telefon och kontaktuppgifterna hittar du på deras hemsida under respektive län. Det går bra att vara anonym, mer om detta senare i artikeln. Länsstryrelsen kommer då att granska din anmälan och vidta åtgärder. Vad som är viktigt att ta upp kan du läsa senare i artikeln.

  • Gör en polisanmälan till 114 14. Detta om fallet är akut och du misstänker att det finns fara för djurets liv, till exempel vid misshandel av ett djur. Även detta kan du göra anonymt.
 
Att ha möjlighet att anmäla anonymt är en rättighet vi har i Sverige av flera anledningar. En anledning är att man inte ska behöva känna sig hotad och rädd när man anmäler. Det finns fall då barn behöver anmäla sina föräldrar, vilket säger sig självt att det inte är helt lätt att vara öppen med, speciellt i unga år. Tyvärr kan man ofta se ett samband mellan att en individ slår sina djur och att hen även slår andra i sin familj. I sådana fall kan det också vara bra att anmälan är helt anonym. Sammanfattningsvis finns denna möjlighet för att djur som far illa ska få hjälp så fort som möjligt utan att människorna som bryr sig ska råka illa ut. Om du känner att det inte är viktigt för dig att vara anonym kan det underlätta för utredningen om djurskyddshandläggarna kan ta kontakt med dig under utredningens gång.
 
För att anmäla anonymt måste du ringa till länsstyrelsen eller skicka ett brev. Mailadresser och IP-adresser sparas i anmälan. När du ringer in och vill vara anonym är det viktigt att du inte säger ditt namn, men nämn gärna att du vill vara anonym så att personen på länsstyrelsen vet om det. Även på ett brev ska du inte skriva avsändare eller tillexempel "MVH Emma". Så fort länsstyrelsen fått din anmälan är den en offentlig handling som kan begäras ut av vem som helst. På så sätt kan även du begära att få ut handlingarna efter ett tag för att se vad som hänt i fallet.
 
Du kan bara anmäla misskötsel av djur i det län vars länsstyrelse du kontaktar. Vill du tillexempel anmäla någon i Skåne trots att du själv bor i Dalarna så ska du kontakta Skånes länsstyrelse. Här kan du se vilka länsstyrelser som finns i landet.
 
Det som måste finnas med i din anmälan för att den ska kunna användas av länsstyrelsen är:
- Vem har hand om djuret/djuren, namn och adress?
- Vilket/vilka slags djur gäller anmälan?
- Hur många djur gäller anmälan?
- Var finns djuret/djuren, adress (ev. vägbeskrivning)?
- På vilket/vilka sätt far djuret/djuren illa?
- Beskriv djurens tillstånd, miljö, foder, vatten med mera.
- När sågs bristerna senast, datum, klockslag?
- Har bristerna iakttagits tidigare, ange datum?
- Övriga uppgifter, tex om djurägaren eller djuret kan utgöra ett hot för länsstyrelsens personal.

Din anmälan tas emot av en djurskyddshandläggare på länsstyrelsen. Om det är allvarliga brister som anmälts så kan länsstyrelsen göra en oanmäld kontroll hos kaninägaren, som hen får betala för om kontrollanterna hittar brister i djurhållningen. Är bristerna du har anmält inte så allvarliga så kan det hända att länsstyrelsen istället ringer, skickar brev eller mailar personen. De berättar då att de mottagit en anmälan om brister i djurhållningen och vad som gäller. Får de sedan fler anmälningar om samma sak kan det hända att de ändå åker ut på en oanmäld kontroll.
 
Kom ihåg att det inte alltid är som det ser ut. Att en person lägger upp en bild på en kanin i en för liten bur utan hö behöver inte betyda att kaninen har den buren som permanent hem och att den aldrig får hö. Försök att ta reda på omständigheterna. Kom även ihåg att skilja på dina personliga åsikter och på vad lagarna egentligen säger. Du kan tycka att det är fruktansvärt att låta en kanin bo i en 100x50 bur men det är trots allt lagligt. Kontrollera gärna med L80, om det du anmäler verkligen är en brist. Här kan du hitta föreskrifter för alla djur, leta upp L80. I hela landet är ugefär häften av alla anmälningar som kommer in varje år obefogade. Sådana "onödiga" anmälningar tar resurser från misskötta djur som råkar riktigt illa ut och behöver hjälp.
 
Din hjälp kan rädda ett liv!
 
 
Text: Fanny Arvendal och Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback