bloglovin

Att mata dina kaniner naturligt

Att mata med pellets är enkelt. Det krävs inte mycket tänkande och inte mycket jobb. Att ge dem mer naturlig mat är jobbigare. Man får tänka lite och räkna en del, se till att alla mineraler och vitaminer är med och även att kaninen får i sig tillräckligt med salt. Men det går och din kanin kommer att älska dig! 

 

Idén

Hela iden bygger på att man vill att kaninen ska få äta sådant som den i naturen skulle ätit; växter, grenar och dylikt. När den äter gräs, grenar och växter så använder den tänderna mycket mer än när den slänger i sig en näve pellets vilket är bra då de behöver slitas ner för att inte växa fel.

 

Vad ersätter man med?

Ja, vad ersätter man det med? Och hur mycket? Grönt. Grönt, grönt, grönt. Groddar, grenar, örter och grönsaker. Saker med mycket socker ska ges i måttliga mängder medan annat kan ges mer av. Bär innehåller mycket socker och ska därför inte ges särskilt mycket. Man ska även undvika att ge dem kärnor. Sedan kan man ge dem örter, typ dill, koriander och basilika. Broccoli är en bra grönsak som ofta är uppskattad. Bör ges färsk som allt annat då fryst inte är bra för kaniner. Spenat är också en bra grönsak som även innehåller salt. Grenar är alltid en höjdare, typ från äppelträd eller liknande.

 

 

Hur mycket ska man ha?

 Visst, man kan räkna på fodervärden och sådant eller så höftar man lite. Man kan antingen räkna riktigt noga eller hålla lite hyfsad koll på vad man ger dem och hur de faktiskt mår. Går din kanin ner i vikt så kan du ge dem lite solrosfrön. Om de istället går upp i vikt så titta på vad du ger dem och fundera på vad som kan göra att de går upp och minska sedan på det. Mer fett blir mer energi vilket kan leda till ökad vikt och mindre fett blir mindre energi och kan då leda till minskad vikt.

 

Blir det dyrt?

Det behöver det inte bli. Mycket av sakerna kan man odla själv, persilja och basilika till exempel. Även groddar är ett bra alternativ som inte blir särskilt dyrt. Visst blir det lite dyrare och mer jobb men är inte våra underbara små kompanjoner värda det? Borde inte vi anstränga oss för att de ska må så bra som möjligt?

 

Var finns infon?

Om du kan läsa engelska eller har någon i din omgivning som kan hjälpa dig så rekommenderar jag Beyond the pellet av Boyd Craven Jr och Rick Worden. Den är riktigt bra och det är även därifrån jag hämtat mycket av informationen så om du kan och vill lära dig mer, fastän det är på engelska, så rekommenderar jag den verkligen. På internet så finns det dessutom massvis med ställen där du kan hitta listor på saker som är bra för kaninen att äta, hur man groddar och allt möjligt som hjälper dig i det här.

 

Text & Bild: Nora Thenander © Kaninmagazinet 2015


Kommentarer
Postat av: Kristina

Jätteintressant men jag skulle önska ännu info om detta så man lär sig ännu mer! Typ lite mer om hur man kan kombinera så kaninerna håller sig mätta och får i sig allt de behöver, hur en "matdag" kan se ut för en kanin som bara äter naturligt osv :)

2015-01-29 @ 19:09:25
Postat av: Jemt Craft

Välkommen till vår blogg http://jemtcraft.blogspot.se/

2015-01-29 @ 21:44:45
URL: http://jemtcraft.blogspot.se/
Postat av: Emma

Kan ni inte göra en artikel om hur en vanlig "matdag" kan se ut? Skulle vara till god hjälp!

Svar: Det ska nog inte vara omöjligt.
Kanin Magazinet

2016-01-18 @ 08:53:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback