bloglovin

Den vickande nosen

Alla kaninägare lägger märke till kaninens vickande nos som i princip alltid rör på sig med jämn hastighet. Nosens vickningar visar hur intresserad eller upprörd kaninen är.

 

Nosen har rörliga nosvingar och har 100 miljoner luktceller. De har så bra luktsinne att de kan känna avdunstande doftmolekyler. De har lätt att känna igen andra kaniners doftmarkeringar. Vickningarna behöver inte nödvändigtvis röra sig i takt med andningen och bara för att nosen vickar ständigt betyder det inte att kaninen ständigt luktar på saker. 

 

När nosen rör sig väldigt snabbt betyder det att kaninen är väldigt uppmärksam eller upprörd, vid snabba vickningar förekommer det ofta att nosen blir blöt.

 

Rör sig nosen sakna är kaninen lugn, ibland kan nosen nästan stanna upp med vickningarna och dem kommer mer sällan, just för att kaninen är så lugn och harmonisk. Enda gången nosen står helt stilla är när kaninen överväger flykt.

 

Tack vare nosens vickningar kan vi tyda kaninens humör. Gör du tillexempel någonting som kaninen uppfattar som onormalt (som att du kommer förbi buren och bär på påsar eller någonting annat som inte är likt din vanliga kroppsform) eller om kaninen hör konstiga ljud kommer nosen att röra sig snabbare och kaninens öron riktar sig mot stället är du eller ljudet kom ifrån. Blir kaninen extra stressad märks det på blöt nos och uppspärrade ögon.

 

Observera din kanin under en dag och lägg extra märke till nosen, testa olika saker och ser vad som gör att kaninen vickar extra mycket eller extra lite på nosen. Testa och se vad som gör kaninen intresserad och uppmärksam. Sätt dig med tillexempel en banan i närheten och se hur kaninens vickningar ökar och hur hela kroppsspråket förändras och vänta på att kaninen flyger på dig.
Det är en väldigt intressant observation.

 


Lugna kaniner
 

Text och Film: Nathalie Månsén  © Kaninmagazinet 2015


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback