bloglovin

Hur man groddar

När frön, linser och bönor groddas blir mineraler och proteiner lättare att ta upp än då man kokar dem eller äter dem råa. De flesta groddar är dessutom rika på vitamin B och C. Groddar är inte bara gott för kaniner (och människor) utan även väldigt nyttigt! Det är inte svårt heller, man behöver bara en burk/skål/tillbringare – vad man än har hemma och kan avvara i några dagar. Det ska gärna vara hyfsat lätt att häll ur den också. Sedan behöver du ett tunt tyg, eller typ nylonstrumpa, och gummiband.

 

Börja med att välja vad du ska grodda. Sedan tar du reda på om och hur länge det ska blötläggas innan groddning, hittas enklast med hjälp av google. Tänk på att de flesta groddar ökar en del i storlek under själva groddningen så se till att det finns tillräckligt med utrymme för dem. Sedan fyller du din groddburk med vatten, rör om och häller av. Upprepa detta tills vattnet är helt klart och häll av det sista. Nästa steg utförs enklast med hjälp av ett tunt tyg, en nylonstrumpa, tygnäsduk eller dylikt, som fästs över burken med hjälp av gummiband. Ställ sedan burken uppochner ovanpå en handduk för att allt vatten ska rinna av. Vatten som är kvar ökar risken för mögel. Detta upprepas 1-2 gånger om dagen i ett par dagar tills grodden fått sin lilla svans och den har växt lite grann.

 

 

Enkelt förklarat så består groddandet av fyra steg.

 

1. Häll upp dina groddar eller frön i en burk och blötlägg enligt anvisningar

2. Sätt på ett tunt tyg över öppningen med hjälp av gummiband och häll av vattnet. Fyll igen och upprepa tills vattnet i burken är helt klart.

3. Ställ burken uppochner på en handduk en stund för att låta det sista vattnet rinna av, vänd den sedan rätt.

4. Upprepa 1-2 gånger om dagen i ett par dagar.

 

Bra att veta är att det ibland dyker upp små vita hår på groddarna, kan även se ut som vitt ludd. Detta ska inte förväxlas med mögel och sköljs lätt bort vid nästa sköljning. När man har groddat färdigt så kan man förvara groddarna i kylen i ett par dagar.

 

Vissa anser att groddar gror bäst där det är mörkt och svalt medan andra inte tycker det spelar någon roll alls. Detta är något man själv får testa sig fram till.

 

Text & bild: Nora Thenander © Kaninmagazinet 2015


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback