bloglovin

Putsning

Ni som har kaniner tillsammans, två eller flera vet hur det fungerar med rangordning. Det är alltid en kanin som bestämmer i kolonin, som är högst i rangordningen. Ett smart sätt att veta viken av dina kaninen som är den lägsta rangen är att lägga märkte till vem som blir putsad oftast. En ranglåg kanin putsas ofta av de kaninerna med högre rang.

 

Foto: Sanna Jirbäck
 
 

 

 

Ute i naturen ingår det flera kaniner i en koloni, dem bor på samma plats men på stor yta. De delar mat, tar hand om varandra och varnar vid fara. Varje kanin i kolonin vet sin plats. Så fungerar det även hos tamkaninen. 

Med en så stark hierarki är det viktigt att de underlägsna kaninerna visar respekt för de som står högt i rang, till exempel genom att tvätta deras päls. Den dominanta kaninen får alltså fördelar, så som att få ta emot mer putsning från andra kaniner än en underlägsen kanin får göra. Dock är det viktigt att påpeka att oavsett rang så får kaninerna ut mycket av varandra socialt. När kaninen sänker sitt huvud och hals, drar baköronen så är det ett tecken på att kaninen vill bli putsad, av människan eller en annan kanin.

Kaninen kommer kanske också att knuffa lite på dig så att du verkligen ska förstå vad du ska göra. Börjar du inte putsa kaninen då (dvs klappa) utan istället ignorerar kommer kaninen känna sig förolämpad och det kan resultera till att kaninen krafsar, små nafsar på dig eller ännu värre, kissar på mattan!

När kaninen vill bli putsad är det inte en önskan, utan mer en lag.


Ett sätt att erbjuda din kanin putsning är att du lägger din hand på marken, några centimeter/meter från din kanin och rispar lite i marken. Vill kaninen bli putsad kommer hen hoppa fram till dig och sänka huvudet, och om kaninen inte kommer, reser sig upp och ger dig en skeptisk blick vill kaninen inte bli putsad.

 

Foto: Sanna Jirbäck
 

Har du en kanin som du inte riktigt är bekant med än kan göra utfall om du lägger en hand för nära dem, men försök att ge några klapp på huvudet ändå för då kommer kaninen senare koppla detta, en hand som är nära -> klapp på huvudet. Att lära sig kommunicera med sin kanin kan vara lite svårt och smärtsamt ibland, om man har en lite aggressiv kanin. Men det är i slutändan värt det för att vinna tilliten.

 

 Foto: Sanna Jirbäck
 

När vi ska putsa kaninen ska vi fokusera på kaninens huvud, precis så som kaninerna oftast gör mot varandra. Massera eller stryk på kaninens panna, endast medhårs. Massera basen av öronen och sidan av käken. En del kaniner tycker också att man ska dra bort lös päls och se till att det inte sitter klet eller hår i ögonvrån, ta bort detta väldigt försiktigt.

Kaniner visar ofta sin uppskattning och att den mår bra genom att gnissla tänderna, och som avslutning putsa dig tillbaka, dvs slicka på din hud.

 

Foto: Felicia Bjurling
 
 

Text: Nathalie Månsén  © Kaninmagazinet 2015


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback