bloglovin

Avföringsanalys

Bajs; inget som de flesta frivilligt tar sig en närmare titt på. Kaninens, precis som många andra djurs, avföring kan dock berätta mycket om vad som försiggår inuti kaninen och om hur kosten du ger passar kaninen.

 

För att förstå mer om denna bajsvetenskap måste man förstå en del om kaninens näringsbehov och matsmältningssystem. Läs därför gärna denna artikel om foder och denna om matsmältningssystemet. Kortfattat är det så att en kanin behöver mycket fibrer, lagom mycket protein och lite fett, dessutom är de väldigt känsliga för nya saker i kosten. Långa fibrerstrån som de får i sig åker direkt till ändtarmen där vatten avlägsnas, och fibrerna packeteras till vanliga kaninpluttar. Korta fiberstrån och många andra näringsämnen åker däremot till blindtarmen för att bearbetas och bli till blindtarmsavföring.

 

En bra, fiberfylld plutt. Möjligen lite mörk, men det är mest ljuset.

 

Frisk avföring

De två typer av frisk avföring som en kanin lämnar; ”kaninpluttar” och blindtarmsavföring/nattbajs. Den senare ska du aldrig se, för de ska ätas upp av kaninen. Om du ser druvklas-liknande avföring med en frän lukt som ligger i buren så vet du att din kanin av någon anledning inte äter sitt nattbajs (se bild på sådant bajs i artikeln om matsmältningssystemet). Detta kan innebära att du ger för mycket eller för näringsrikt foder, eller att kaninen har ont någonstans och därför inte kan nå/få tag på bajset som ska ätas direkt från analöppningen.

 

Fiberrika pluttar
 

Den andra typen ska du alltid se mängder av. Kaniner ska alltid småknapra på fibrerrik föda, och alltså titt som tätt lämna ifrån sig de karaktäristiska pluttarna. Om de inte kommer kan det vara tecken på stopp i magen, något som är akut livshotande! Läs mer om det här. Kommer pluttarna som de ska så finns det en hel del information man kan få fram från dem.

 

Vänstra plutten är bättre än den högra

 

En vanlig kaninplutt ska vara ganska ljus med tydliga fibrer synliga på ytan. De ska utöver detta vara stora och porösa, dvs det ska vara lätt att smula sönder dem. Ibland ser man bajs som är precis tvärt om; små, hårda och svarta. Detta kan vara ett tecken på att kaninen äter för lite och/eller för fett/fiberfattigt. Med en fettsnål och fiberrik diet når man bäst avföring, dvs magtarmkanalen fungerar som bäst!

 

Avföring som tyder på sjukdom

Det finns en hel del du kan se i/på avföringen som berättar för dig att kanien är sjuk/har rubbad magbalans. Det finns ju som jag nämnde ovan små, hårda mörka pluttar samt blindtarmsavföring. Utöver dessa kan kaninen vara lös i magen. Oftast när folk tror att kaninen är lös i magen, har diarré, så är det ”bara” blindtarmsbajset som kladdar. Diarré är rinnigt, inte bara kladdigt, och kan tyda på en mängd saker. Kontakta din veterinär om det inte blir bättre inom max något dygn. Dessutom kan du hitta mask i avföringen, vilket såklart berättar om att kaninen har mask i magen; bara iväg till apoteket och köpa avmaskningsmedel! Sist men inte minst kan kaniner drabbas av kraftiga fällningar, något som kan resultera i päls inuti magen. Håll koll på pluttarna, börjar de bli håriga så kan det vara läge att hjälpa kaninen med fällningen för att undvika förstoppning. Ytterligare ett tecken på att något är fel är om pluttarna blir äggformade. Detta tyder ofta på gas/obalans i magen, håll uppsikt och ge ev lite miniform. Känns magen spänd och kaninen sitter orörlig så är det akut till veterinär som gäller.

 

Pluttar som sitter ihop pga päls i magen 
 
Äggformat bajs tyder på gaser/problem i magen
 
Jämförelse mellan bra plutt och äggformad

 

Hoppas att du lärt dig att inte undskatta små skitsaker, man kan ju faktiskt få fram skitmycket skitbra information om kaninens hälsa från dem!

 

Text och foto: Emma Almquist