bloglovin

Tre smarta tips för en ren kaninbur!

Kissfläckar i burbotten/toalådan?
Du känner säkert igen problemet med kissfläckar på plastmaterial. Dessa kissfläckar är svåra att få bort hur man än skrubbar. Men lugn, det finns mirakellösningar. Du behöver inte använda dig av giftiga kemikalier, det räcker med att kolla bland hyllorna i en vanlig matvarubutik.
 
#1. Ättika. Detta verkar vara den mest populära och mest effektiva metoden. Skölj ur lådan, låt den vara blöt och häll sedan på ättika. Låt stå i 10-20 minuter och skrubba sedan bort med en rotborste eller diskborste. Då ättika är ganska starkt så kan man med fördel blanda det med en skvätt vatten. Var extra försiktig om du använder den starkare varianten av ättika (24%) och håll dig då gärna utomhus. Skölj ordentligt. Tycker du att det luktar illa så kan du "efterbehandla" med såpa. 

#2. Citronsyra. Blanda citronsyran med vatten (något mer citronsyra än vatten) och häll på fläcken för bästa resultat. Det går även att strö citronsyran över ytan när ytan är täckt av ett tunt lager vatten. Låt stå och fräsa i ca 30 minuter eller mer. Skrubba ordentligt med rotborste. Mycket effektivt men inte fullt lika effektivt som ättika. Men däremot så luktar det inte heller lika starkt och är därmed trevligare att hantera. Citronsyra hittar du oftast bland kryddorna i matvarubutiker. De säljs i påsar och har du en stor bur kan det behövas ett flertal påsar. 
 
#3. Bakpulver/Bikarbonat. Processen är i stort sätt densamma som vid citronsyra. Komplettera gärna med lite vinäger efter att man hällt på bakpulver/bikarbonat. Kanske inte lika effektivt, framförallt inte på riktigt svåra fläckar. Detta alternativ är dock mycket effektivt mot lukt. Bakpulver eller bikarbonat har de flesta i sina hem men går att hitta i vilken butik som helst bland bakprylarna. 
 
Som ny efter en omgång citronsyra.
 
Se alltid till att skölja ordentligt och inte ha några djur i närheten!
 
Text och bild: Fanny Arvendal Kaninmagazinet 2015
Uppdaterad och publicerad: Malin Henriksson Kaninmagazinet 2018
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback