bloglovin

Inreda till frigående innekanin

Att ha sin kanin frigående inomhus blir allt populärare. Förutom att kaninsäkra hemmet måste man även göra det roligt för kaninen att bo där, annars kommer den hitta på busigheter.
 
Kaniner kommer upp på saker och är väldigt nyfikna. Kaninsäkra ordentligt!
 
Först och främst måste hemmet vara kaninsäkrat med gömda/skyddade sladdar. Alla ytor kaninen inte får vara på måste vara högt upp eller på annat sätt oåtkomliga. Rum där den eventuellt inte får vara måste stängas av på smidigt sätt. De finaste mattorna och de äldsta möblerna kanske inte ska vara där kaninen bor. Att säkra sitt hem för en kanin är väldigt mycket som att fixa inför att man ska få hem en liten hundvalp. Risken finns att de äter saker de inte ska äta, att de råkar kissa någonstans mm. 
 
Att inreda till en frigående innekanin följer egentligen samma principer som när man inreder till vilken kanin som helst. Alla är de samma art, var och hur de än bor, därför måste vi inreda med tanke på deras naturliga behov.
 
 
 
Kaniner vill kunna röra sig fritt, på bra underlag. De flesta vanliga golv är väldigt hala för kaniner, som ju saknar trampdynor under tassarna. Stabila mattor är därför viktigt. Tänk på att de ska vara ganska tunga så att kaninen inte tar med dem i ett språng. Tunga mattor med tunga kanter är dessutom mindre frestande för kaninen att gnaga på. Mattor av hampa eller sisal är slitstarkt och bra om kaninen skulle sätta tänderna i den någon gång. 
 
Gömställen är ofta ett måste för att kaninen ska känna sig helt trygg. Så länge den vet att det finns gömställen att springa till om den behöver kan den lugnt vila mitt ute i rummet. Det måste inte vara riktiga kaninhus från djuraffären, ett utrymme under soffan eller någon annan möbel fungerar jättebra. Även det populära "kaninhuset" från IKEA, Hol, är ett toppenbra gömställe.
 
 
 
Många kaniner uppskattar tunnlar. De kan springa genom dem, hoppa över dem och kanske kasta eller gnaga på dem, beroende på vad de är gjorda av. Det sägs även att en stor mängd tunnlar och gömställen ska minska grävbehovet, eftersom att kaninen gräver för att skapa sådana.
 
Dock tycker kaniner ofta att gräva är väldigt, väldigt skoj. Många grubblar på hur de ska kunna låta kaninen gräva när den bor inne, för 10 cm strö i en låda är inte så himla mycket att gräva i och jord inne blir ju så smutsigt. Eller? Kreativa kaninägare har fyllt flyttlådor med halm, hö och strö och gjort ett litet hål för kaninen att hoppa in genom. Andra har satt ett rör in i ett plastlåda med jord i. I dessa annordningar kan kaninen sprätta runt och gräva utan att materialet hamnar i hela huset.
 
Kaniner tycker om att sitta och titta från en liten höjd. Stolar, bänkar, soffor kan funka toppen och din kanin kommer älska att sitta där och vila eller spana. Om man ser till att spaningsplatsen är lite mjuk brukar många kaniner tycka om att ta eftermiddagsluren en bit upp från marken.
 
Foto: Malin Elfström
 
Ge kaninen nya leksaker ofta. Den är ett nyfiket djur som mår bra av mental stimulans i form av att få utforska saker. Dessutom brukar kaninerna tröttna på leksaker de haft för länge, men man kan hålla intresset uppe genom att ha en mängd olika leksaker som man roterar mellan. Bra leksaker kan hittas i pysselkategorin på kaninmagazinet men också köpas i djuraffärer. Bollar med pinglor, gnagleksaker, höbollar med mera låter din kanin leka och pyssla utan att någon av dina saker faller offer för kaninens tristess. 
 
 
Såklart måste man även servera hö och ha bajset någonstans. Många väljer att ha detta i en Hol för att dölja kaoset lite. Hö kommer hamna på olika ställen i rummet, det får man räkna med. Se till att alla kaniner får plats att äta hö samtidigt, så slipper ni bråk pga konkurrens. En större toalåda är dessutom bättre för rumsrenheten.
 
Foto: Sofia Sandstöm
 
Hoppas du blev inspirerad! Det är underbart att ha kaninerna frigående, de blir som katter. Once you go free range you never go back.
 
 
 
 
Text och Foto (om det inte står annat): Emma Almquist © Kaninmagazinet 2015

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback